Zondag 21 oktober v..." /> Filosofische wandeling door Leiden - De vrienden van de ISVW

Laden Evenementen

« All Evenementen

 • Dit event is voorbij.

Filosofische wandeling door Leiden

21 oktober vanaf 14:00 tot 17:00

Zondag 21 oktober van 14:00 tot 17:00

 

Beste Vriend, Vriendin,

Deze maand vindt het filosofisch café van de Vrienden van de ISVW niet plaats op het Landgoed ISVW in Leusden, maar gaan we naar Leiden voor een wandeling langs filosofische hoogtepunten in de stad. Dat doen we o.l.v. dr. Erno Eskens, Marthe Kerkwijk en Florian Jacobs. Let op: de start van het Filosofisch Café is om 14.00 uur en we eindigen om 17.00 uur. We verzamelen in het Grand Café & Orangerie van de Hortus op het Rapenburg 73.

 

Filosofische wandeling door Leiden

Leiden is niet alleen de oudste universiteitsstad van Nederland, maar ook de bakermat van de ‘proefondervindelijke wijsbegeerte’. Filosofie en wetenschap werden vrolijk gecombineerd in het zeventiende-eeuwse Leiden. Tijdens deze filosofische wandeling bezoeken we het prachtige Academiegebouw. De politie moest het fraaie pand ontruimen toen studenten en docenten met elkaar op de vuist gingen over de verboden filosofie van René Descartes. In de tegenovergelegen bibliotheek zaten de boeken aan kettingen vast, omdat studenten het ook niet zo nauw namen met eigendom. We wandelen verder langs de plek waar Justus Lipsius opriep tot het doden van ketters en waar Julien Offray de La Mettrie lijken opensneed op zoek naar de ziel. Hij wist hem niet te vinden. Via de kruidentuin van Boerhaave komen we in de tuin waar de theologen Gomarus en Arminius over de heg heen ruzieden over het bestaan van de vrije wil. Hun tuindebat zou heel Nederland verdelen.

We wandelen ook langs de praktijkruimte van arts en denker Hermannus Boerhaave, die weigerde de deur te openen voor de Franse filosoof Voltaire. Hij wenste niet op te staan voor een man die niet voor God opstond. Onderweg komen we ook de studentenkamer van Hugo de Groot en het woonhuis van Descartes tegen. Verder treffen we het huis van de liberale filosoof en staatsman Thorbecke die de Nederlandse Grondwet vormgaf en bekijken we de plaquette voor de liberale verzetsheld Telders. De route voert langs de plek waar drukker Jean Luzac – ‘de schrik der verdrukkers; de troost der verdrukten’ – en filosoof Daniël Wyttenbach, in het rampjaar 1807, net op het verkeerde moment langsliepen. Tot slot staan wij even glimlachend stil bij Hollands vreemdste filosoof, want: ‘Ere wie ere toekomt. Groot is de geest van Hegel, maar in onze dagen spreekt de zuivere rede Hollandsch en Bollandsch.’

 Klik hier voor illustratieve foto’s

De ontvangst in het Grand Café & Orangerie is om 14.00 uur. Na de wandeling is er tijd om onder het genot van een hapje ervaringen uit te wisselen, bestaande contacten te onderhouden en nieuwe contacten te leggen. Toegang is € 10,- voor Vrienden, € 10,- voor introducés van Vrienden en € 25,- voor niet-Vrienden. 

We hopen u te zien op de 21e!

Met hartelijke Vriendengroet,

 

 

Peter Jurgens                          Annemarie Sijens

voorzitter                                secretaris

 

 

Overweegt u de Gold Card aan te schaffen?

Het volgende instapmoment is op 1 januari 2019.

Met de Gold Card geniet u heel 2019 met korting van alle ISVW-publiekscursussen.

Gegevens

Datum:
21 oktober
Tijd:
14:00 tot 17:00

Back to Top ↑
 • Aanmelden Nieuwsbrief

  Altijd de laatste informatie over de Vrienden van de ISVW ontvangen? U kunt zich hier aanmelden om de nieuwsbrief in uw mailbox te ontvangen.

  Leest u de nieuwsbrief liever online of wenst u een eerdere uitgave terug te lezen? Klik dan hier om alle edities van de nieuwsbrief op de website te bekijken.

 • Agenda

  Er zijn op dit moment geen events gepland

 • Cursusaanbod ISVW


  Een cursus bijwonen? Klik hier om het volledige cursusaanbod op de website van de ISVW te zien!

 • Landgoed ISVW


  Landgoed ISVW is dé vergaderlocatie nabij Utrecht. Bekijk deze unieke locatie en reserveer nu!