Laden Evenementen

« All Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

17 maart Filosofisch café: Botsende waarden II

17/03/2019 vanaf 15:00 tot 17:00

Botsende waarden II: De revolutie in communicatie en democratische besluitvorming

Datum: 17 maart 2019
Locatie: ISVW Dodeweg 8 Leusden
Toegang: Vrienden € 10,-, introducés € 10,-, niet-Vrienden € 25,-.

Tegelijk met het Filosofisch Café verzorgt Brenda Raa het Filosofisch KidsCafé.

Voor beide Cafés is aanmelden verplicht via de website van de ISVW.

Beste Vrienden en Vriendinnen,

Van harte nodigen wij jullie uit voor dit Filosofische Café met Steven de Waal, oprichter van de denktank Public SPACE, internationaal auteur en spreker op het gebied van maatschappelijke vernieuwing en leiderschap.

Dit Café is een vervolg op het Café van 20 januari dat ‘Botsende waarden’ als thema had. Toen is intensief gesproken over gele hesjes en groene elite, over winnaars en verliezers van de globalisering en over de groeiende ongelijkheid in inkomen en vermogen. Verschillende ‘pitchers’ hebben bepleit hoe dialoog, saamhorigheid en participatie tot oplossingen kunnen leiden. Duidelijk was ook dat de culturele en sociaaleconomische tegenstellingen groot zijn en tot steeds meer frictie en spanning kunnen leiden.

We hebben Steven de Waal gevraagd zijn licht te laten schijnen op onderliggende ontwikkelingen en noodzakelijke maatschappelijke veranderingen. Centraal in zijn benadering staan de omwentelingen in communicatie, opinievorming en besluitvorming in het publieke en politieke domein. Met Twitter, Facebook en andere social media is er een permanente publieke tribune ontstaan. Iedereen is journalist geworden en opinies en oordelen worden razendsnel gevormd. Politieke partijen, vakbonden en de traditionele media zijn hun vanzelfsprekende positie en rol kwijtgeraakt. Ze zijn niet langer leidend maar volgend.

Wat betekent deze revolutie in communicatie voor de maatschappelijke organisatie en democratische besluitvorming? Welke eisen stelt zij aan burgers en politici? En bovenal: hoe kunnen we de botsing van waarden en belangen in goede banen leiden? De Waal zal zich daarbij mede baseren op zijn proefschrift ‘The Value(s) of Civil Leaders’.

De voordracht van Steven de Waal zal ongeveer drie kwartier duren. Vervolgens krijgen de ‘pitchers’ van 20 januari de gelegenheid daarop te reageren, waarna een Café-brede discussie volgt.

Voor onze jongste generatie filosofen en maatschappelijk betrokkenen is er tegelijkertijd het Filosofische KidsCafé. Het is bedoeld voor kinderen van 6 tot 12 jaar.

Jullie zijn van harte welkom, ook met belangstellende vrienden en kennissen. Met het oog op de kosten van onder andere drankje en borrelhappen bedraagt de toegangsprijs € 10,-.
Die prijs geldt ook voor introducés van Vrienden. Voor anderen is de toegangsprijs € 25,-.
Opgeven van tevoren is noodzakelijk om de ontvangst soepel te laten verlopen. Dit kan via deze link. Opgeven voor en verkrijgen van informatie over het KidsCafé kan via deze link.

Met Vriendengroet,

Peter Jurgens, voorzitter
Annemarie Sijens, secretaris

Gegevens

Datum:
17/03/2019
Tijd:
15:00 tot 17:00

Back to Top ↑