Laden Evenementen

« All Evenementen

 • Dit evenement is voorbij.

Filosofisch Café

08/09/2019 vanaf 14:00 tot 17:00

Datum: 8 september 2019
Locatie: ISVW Dodeweg 8 Leusden
Toegang: Gratis, wel graag aanmelden via de website van de ISVW of via info@isvw.nl.

Filosofisch Café en ISVW Open Dag 

Beste Vrienden en Vriendinnen,

Van harte nodigen wij jullie uit voor het eerste Filosofische Café van na de zomer. We combineren dat met de Open Dag van de ISVW zodat iedereen zich ook kan laven aan een vooruitblik op de vele aansprekende cursussen van het nieuwe seizoen. Vanwege die samenvoeging is het Filosofische Café dit keer op de tweede en niet op de gebruikelijke derde zondag van de maand.

Het programma van deze middag is als volgt:

14u00 – 14u15Introductie Open Dag ISVW
14u15 – 16u00Korte workshops met een preview van diverse cursussen van komende seizoen
16u00 – 17u00Filosofische Café over compassie en overbrugging met Babah Tarawally
17u00 – 18u00Drankje en een hapje

Eerder dit jaar waren verschillende Filosofische Cafés al gewijd aan het thema ‘Botsende waarden?’ Toen ging het over gele hesjes en groene elite, over winnaars en verliezers van de globalisering en over de groeiende ongelijkheid in inkomen en vermogen. Ook besteedden we aandacht aan de revolutie in communicatie, opinievorming en politieke besluitvorming en aan de vraag wie of wat nog geloofwaardig is. Dit keer houdt Babah Tarawally een inleiding met als titel ‘Empathie is niet nodig voor rechtvaardigheid. Compassie wel.’

Babah Tarawally is een prominent schrijver, columnist en journalist met een passie voor Afrikaanse filosofie. Hij gelooft in een filosofie die onze verschillende identiteitskenmerken verenigt. ‘Ik ben geplukt uit de Mandingo stam, geboren in Sierra Leone en gedoopt tot de Islam. Ik ben nu zoveel meer. Wat kan ik nog meer zijn? En wat kan ik niet meer zijn?’ In lijn daarmee probeert hij in zijn werk verzoening tussen verschillende identiteiten te bewerkstelligen. Daarover zegt hij: ‘In deze tijd van polarisatie hoeven we niet van elkaar te houden, maar moeten we erkennen dat we elkaar nodig hebben. Het is daarbij niet de liefde die overwint maar compassie. In onze omgang met vluchtelingen, migranten en zwart-wit denken is het compassie en niet empathie die ons dichter bij elkaar brengt.’

Voor onze jongste generatie filosofen is er tegelijkertijd en doorlopend het Filosofische KidsCafé onder professionele en enthousiaste leiding van Brenda Raa. Het is bedoeld voor kinderen van 6 tot 12 jaar en dit keer ook toegankelijk voor volwassenen met interesse in filosoferen met kinderen.

Jullie zijn deze middag van harte welkom, ook met belangstellende vrienden en kennissen. Vanwege het karakter van de Open Dag is ook de toegang tot het Filosofische Café gratis. Wel vragen we om je van tevoren via receptie@isvw.nl aan te melden. Opgeven voor en verkrijgen van informatie over het KidsCafé kan ook langs die weg.

Gegevens

Datum:
08/09/2019
Tijd:
14:00 tot 17:00

Back to Top ↑

  Aankomende evenementen

 • Vacatures bestuur

  Wij zijn op zoek naar een algemeen bestuurslid. Met name iemand die zich bezig wil houden met communicatie en PR. Interesse? Kijk dan op deze pagina voor meer informatie.

 • Filosofische cafés ook online

  Met ingang van het januari café 2023, zijn de cafés ook online te bezoeken. De presentaties en plenaire gesprekken kunnen vanuit huis worden gevolgd. De kosten hiervoor zijn voor de benodigde techniek en voor het verzorgen van de opnames.

 • Abdelkader Benali erelid Vrienden

  Tijdens het filosofisch café op 18 september ontving Abdelkader Benali het eerste erelidmaatschap van de Vrienden van de ISVW. Benali is een bruggenbouwer tussen mensen, media en culturen en past daarmee bij de Vrienden. Ook wij willen bruggen bouwen, tussen mensen en tussen publiek en filosofie.

 • Vriendenmagazine op papier

  Het is vanaf heden mogelijk om, tegen kostprijs, een papieren exemplaar van het Vriendenmagazine te bestellen en thuis te laten bezorgen. Klik op  bovenstaande afbeelding om naar de bestelpagina te gaan, of ga naar https://isvw.nl/shop/vriendenmagazine-2023-nummer-3-fysieke-editie/