Laden Evenementen

« All Evenementen

 • Dit event is voorbij.

Filosofisch Café

17 november vanaf 15:00 tot 17:00

Datum: 17 november 2019
Locatie: ISVW Dodeweg 8 Leusden
Toegang: Vrienden € 10,-, introducés € 10,-, niet-Vrienden € 25,-.

Moreel kompas in een tijd van polarisatie

Filosofisch Café met Klaas van Egmond, hoogleraar geowetenschappen (in het bijzonder milieukunde en duurzaamheid) aan de Universiteit Utrecht en schrijver. Afgelopen zomer publiceerde hij zijn boek Homo Universalis, moreel kompas voor een nieuwe Europese renaissance.

Klimaatverandering, migratiestromen, populisme, fragmentatie in de politiek, handelsconflicten en een wankel financieel bestel. Het zijn actuele ontwikkelingen die ertoe leiden dat groepen mensen lijnrecht tegenover elkaar komen te staan. Hoe hervinden we elkaar?

Met dit Café sluiten we een jaar af waarin het thema ‘Botsende waarden’ door verschillende sprekers is belicht. Eerder bespraken we de effecten van nieuwe communicatievormen, geloofwaardigheid in tijden van alternatieve feiten en de rol van compassie in tijden van polarisatie. Dit keer hebben weKlaas van Egmond gevraagd om zijn nieuwste boek toe te lichten. Bijzonder aan dit boek is dat de schrijver het mensbeeld van de Renaissance centraal stelt. De universele mens, zoals Leonardo da Vinci hem verbeeldde, weet tegenstellingen te verbinden. Dit mensbeeld kan tot een moreel kompas uitgroeien. Op zoek naar evenwicht tussen polair tegengestelde, fundamentele waarden, kunnen we de menselijke waardigheid hervinden en tot duurzaam samenleven komen.

De inleiding van Klaas van Egmond zal ongeveer drie kwartier duren. Vervolgens gaan we aan de hand van twee vragen met elkaar in gesprek, waarna we de verworven inzichten plenair delen.

Natuurlijk is er ook dit keer weer een Filosofische KidsCafé dat bedoeld is voor kinderen van 6 tot 12 jaar.

Jullie zijn van harte welkom, ook met belangstellende vrienden en kennissen. Met het oog op de kosten van onder andere drankje en borrelhappen bedraagt de toegangsprijs € 10,-. Die prijs geldt ook voor introducés van Vrienden. Voor anderen is de toegangsprijs € 25,-.

Via deze link kun je je voor het Filosofisch Café aanmelden. Wil je een van je (klein)kinderen voor het KidsCafé opgeven, dan kan dat langs dezelfde weg.

Plus:

Voor geïnteresseerden zal er voor het filosofisch café op 17 november om 14:00 een workshop zijn bij de ISVW om de werking van de ‘Vrienden van de ISVW community’ in detail uit te leggen.

Gegevens

Datum:
17 november
Tijd:
15:00 tot 17:00

Back to Top ↑
 • Vacatures bestuur Vrienden ISVW

  Binnen het bestuur van de Vereniging Vrienden van de ISVW zijn er momenteel vacatures, zie:

  https://vrienden-isvw.nl/vacatures-bestuur-vereniging-vrienden-van-de-isvw/

 • Activiteiten Vrienden van de ISVW

  jan 19

  Filosofisch Café

  19/01/2020 vanaf 15:00 tot 17:00
  feb 23

  Filosofisch Café

  23/02/2020 vanaf 15:00 tot 17:00
  mrt 15

  Filosofisch Café

  15/03/2020 vanaf 15:00 tot 17:00
 • Vrije ruimte voor ISVW Vrienden

 • Vriendendag 23 juni 2019

  “Filosofie beoefenen zoals we dat al ruim 100 jaar bij de ISVW doen, komt nergens anders ter wereld voor. Daar zijn we trots op!” – Marthe Kerkwijk (ISVW programmamanager) en Florian Jacobs (ISVW uitgever) tijdens de jaarlijkse Vriendendag van de  Vrienden van de ISVW.

 • De Vrienden van de ISVW

  De Vrienden van de ISVW zijn de steun en toeverlaat van de Internationale School voor Wijsbegeerte. Zij maken het mede mogelijk dat de ISVW zich nationaal en internationaal kan profileren.

 • Cursusaanbod ISVW


  Een cursus bijwonen? Klik hier om het volledige cursusaanbod op de website van de ISVW te zien!

 • Landgoed ISVW


  Landgoed ISVW is dé vergaderlocatie nabij Utrecht. Bekijk deze unieke locatie en reserveer nu!