Laden Evenementen

« All Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Filosofisch café met Babah Tarawally

24/01/2021 vanaf 15:00

‘Old lives matter; op leeftijd in Nederland …en daarbuiten’

Beste Vrienden en Vriendinnen,

Door onvoorziene omstandigheden kan Babah Tarawally komende zondag niet aanwezig zijn en zien we ons genoodzaakt om ons café een zondag door te schuiven. We vinden het namelijk wel belangrijk dat hij erbij kan zijn. We hopen natuurlijk dat jullie er ook de 24ste bij kunnen zijn. Alle Vrienden die zich hebben aangemeld voor 17 januari hoeven niks te doen en krijgen vanzelf een link voor zondag 24 januari, indien aangemeld maar niet kan op de 24ste dan horen we dat graag.. Excuses voor dit ongemak! Mocht je je nog niet hebben opgegeven, dan kan dat alsnog via de link verderop in deze uitnodiging.

Deze keer staat ouder worden in Nederland en daarbuiten centraal. Hoe is het om in ons land op leeftijd te zijn? We denken na over de positie van ouderen en ouderdom in onze samenleving. Veel Vrienden hebben inmiddels een respectabele leeftijd bereikt, voelen zich toch vitaal en denken samen met anderen na over gebeurtenissen en kwesties die momenteel spelen. Hoe kijken we naar de huidige ontwikkelingen als het gaat over levenseindevraagstukken, oppasoma’s en opa’s en deelname aan cultureel-maatschappelijke activiteiten?

Onlangs was bij de publieke omroep de documentaire ‘#Dorhout-op leeftijd in Nederland’ te zien. Prominente Nederlanders op leeftijd kwamen daar aan het woord over de manier waarop we met ouderen omgaan en hoe zij dit zelf ervaren. Dan gaat het enerzijds om de groep die in verpleeghuizen verblijft tijdens de corona pandemie en daar te maken heeft met de geldende regels en procedures. Anderzijds de groep die nog volop deelneemt aan maatschappelijke debatten, werk of culturele- & sportactiviteiten. Mensen op leeftijd die kleur hebben gekregen in het leven, en die zeker niet als ‘dor hout’ bestempeld willen worden. Als Vrienden willen we in dit café graag met elkaar in gesprek gaan over onze ervaringen en zienswijze. Hoe kijken we naar onszelf?

We zijn heel blij met Babah Tarawally als gastspreker deze zondag. Hij trapt de middag af met een presentatie over en zijn visie op het thema. Hij zal zeker ook buiten de grenzen van Nederland kijken naar de omgang en plaats van ouderen. Stof geven tot nadenken en aanleiding zijn om het gesprek met de Vrienden inhoud en richting te geven.

We hopen veel Vrienden (online) te zien op 24 januari.

Het programma op 24 januari ziet er als volgt uit:

15.00 uur                            Welkom en introductie van het thema van vandaag;  ‘Old lives matter; op leeftijd in Nederland’

15.15 uur                            Voordracht door Babah Tarawally, filosoof en columnist in Trouw

16.00 uur                            Gesprek met de Vrienden, vragen en meningen

17.00 uur                            Afronding met een Nieuwjaarsglas en snack (zelf voor zorgen)

Iedereen die aan dit Café wil deelnemen kan zich opgeven via deze link en zal dan een email met code en nadere instructies krijgen. Daarmee kan op de betreffende zondag vanaf 14.45 uur worden ingelogd met vrijwel alle laptops, notebooks, tablets en smartphones. We maken gebruik van het programma Zoom dat ruimte biedt aan maximaal honderd deelnemers.

Wees welkom!

Het Vriendenbestuur


Back to Top ↑