Laden Evenementen

« All Evenementen

 • Dit event is voorbij.

Filosofisch café: Old-Lives-Matter in Nederland … en daarbuiten

24 januari vanaf 15:00 tot 17:00

Beste Vrienden en Vriendinnen,

Hierbij nodigen we jullie van harte uit voor het online filosofisch café van zondag 24 januari a.s. Deze keer staat ouder worden in Nederland en daarbuiten centraal. Hoe is het om in ons land op leeftijd te zijn? We denken na over de positie van ouderen en ouderdom in onze samenleving. Veel Vrienden hebben inmiddels een respectabele leeftijd bereikt, voelen zich toch vitaal en denken samen met anderen na over gebeurtenissen en kwesties die momenteel spelen. Hoe kijken we naar de huidige ontwikkelingen als het gaat over levenseindevraagstukken, oppasoma’s en opa’s en deelname aan cultureel-maatschappelijke activiteiten?

Onlangs was bij de publieke omroep de documentaire ‘#Dorhout-op leeftijd in Nederland’ te zien. Prominente Nederlanders op leeftijd kwamen daar aan het woord over de manier waarop we met ouderen omgaan en hoe zij dit zelf ervaren. Dan gaat het enerzijds om de groep die in verpleeghuizen verblijft tijdens de corona pandemie en daar te maken heeft met de geldende regels en procedures. Anderzijds de groep die nog volop deelneemt aan maatschappelijke debatten, werk of culturele- & sportactiviteiten. Mensen op leeftijd die kleur hebben gekregen in het leven, en die zeker niet als ‘dor hout’ bestempeld willen worden. Als Vrienden willen we in dit café graag met elkaar in gesprek gaan over onze ervaringen en zienswijze. Hoe kijken we naar onszelf?

We zijn heel blij met Babah Tarawally als gastspreker deze zondag. Hij trapt de middag af met een presentatie over en zijn visie op het thema. Hij zal zeker ook buiten de grenzen van Nederland kijken naar de omgang en plaats van ouderen. Stof geven tot nadenken en aanleiding zijn om het gesprek met de Vrienden inhoud en richting te geven.

We hopen veel Vrienden (online) te zien op 24 januari en wensen iedereen hele fijne feestdagen. Maak er wat moois van dit jaar.

Het programma op 24 januari ziet er als volgt uit:
15.00 uur – Welkom en introductie van het thema van vandaag: ‘#Dorhout-op leeftijd in Nederland’
15.15 uur – Voordracht door Babah Tarawally, filosoof en columnist in Trouw
16.00 uur – Gesprek met de Vrienden, vragen en meningen
17.00 uur – Afronding met een Nieuwjaarsglas en snack (zelf voor zorgen)

Iedereen die aan dit Café wil deelnemen kan zich opgeven op isvw.nl en zal dan een email met code en nadere instructies krijgen. Daarmee kan op de betreffende zondag vanaf 14.45 uur worden ingelogd met vrijwel alle laptops, notebooks, tablets en smartphones. We maken gebruik van het programma Zoom dat ruimte biedt aan maximaal honderd deelnemers. Vrienden die deel willen nemen aan dit café kunnen zich hier opgeven.

Wees welkom!

Het Vriendenbestuur

Datum

Zondag 24 januari 2021 uur van 15.00 uur tot 17.00 uur.

Locatie

ISVW
Dodeweg 8
Leusden, 3832RD Nederland
+ Google Maps
Website:
www.isvw.nl

Back to Top ↑
 • Activiteiten Vrienden van de ISVW

  apr 18
  jun 20

  ALV en Vriendendag

  20 juni vanaf 10:00 tot 17:00
 • Leren van onze geschiedenis

  De Vrienden van de ISVW feliciteren Lotte Spreeuwenberg met de eerste plek in de Essaywedstrijd ‘Leren van onze geschiedenis’!

  Naast de hoofdprijs verschijnt haar essay ‘Onderhuidse verhalen’ volgend jaar in een essaybundel bij ISVW Uitgevers. Zeker weten dat je de aankondiging niet mist? Meld je aan voor de ISVW-nieuwsbrief.

  Het jury rapport: https://isvw.nl/essaywinnaar/

 • Fellowship Vrienden van de ISVW

  Vanaf 2021 zal er jaarlijks een fellowship Publieksfilosofie georganiseerd worden bij de ISVW als gezamenlijk project van de ISVW en de Vrienden van de ISVW. Met dit fellowship willen wij een vooraanstaand filosoof aan de ISVW binden en diegene op onze beurt een platform bieden zich op het terrein van de publieksfilosofie te profileren.

  We starten in 2021 met een pilot en het is onze ambitie, wanneer deze pilot succesvol is, dat dit fellowship een reeks van vooraanstaande filosofen aan de ISVW gaat verbinden.

  Voor meer informatie: https://isvw.nl/fellowship/