Laden Evenementen

« All Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Filosofisch café

19/05/2019 vanaf 15:00 tot 17:00

Onderwerp: Voormalig directeur ISVW Paul Wouters spreekt met ons over het thema geloofwaardigheid.

Datum: 19 mei 2019
Locatie: ISVW Dodeweg 8 Leusden
Toegang: Vrienden € 10,-, introducés € 10,-, niet-Vrienden € 25,-.

Aanmelden: via de website van de ISVW of via info@isvw.nl.

Beste Vrienden en Vriendinnen,

Van harte nodigen wij jullie uit voor dit Filosofische Café met Paul Wouters. Voor een aantal Vrienden is hij een oude bekende, want hij was directeur van de ISVW in de jaren 1983 – 2001. Van zijn hand zijn de boeken Denk-gereedschap 2.0, een filosofische onderhoudsbeurt en België – Nederland: verschil moet er zijn.

Startpunt deze middag is onze worsteling met hele, halve en onwaarheden. Die lijkt groter dan ooit. Wat waar is in de ene ‘bubbel’ wordt in de andere belachelijk gemaakt of veronachtzaamd. Complottheorieën die grote groepen houvast bieden zijn evenzo bron van vermaak en verwondering. Wie of wat is nog geloofwaardig? Waar moeten we ons op baseren? En in hoeverre kunnen we daarbij rekenen op onze rationele vermogens? Sommige cognitieve psychologen hebben wat dat betreft hun twijfels. Maar recent onderzoek is veel positiever, zoals beschreven in The Enigma of Reason van Sperber & Mercier.

Paul Wouters zal een rondgang maken langs diverse inschattingsfouten. Hij doorspekt zijn inleiding met voorbeelden en zal proberen jullie af en toe op het verkeerde been te zetten. Onderweg komen we nog enkele filosofische vrienden tegen zoals Aristoteles, Montaigne en Hume. De rode draad is de vraag: wat is nu eigenlijk geloofwaardig en wat niet?

Dit Café is een vervolg op de Cafés van 20 januari en 17 maart die beide ‘Botsende waarden’ als thema hadden. Toen ging het over gele hesjes en groene elite, over winnaars en verliezers van de globalisering en over de groeiende ongelijkheid in inkomen en vermogen. Ook ging het over de revolutie in communicatie, opinievorming en besluitvorming in het publieke en politieke domein. Van vanzelfsprekende en gedeelde wereldbeelden bleek geen sprake meer te zijn. Iedereen is naarstig op zoek naar wat voor hem of haar geloofwaardig is.

Paul is tegenwoordig werkzaam als organisatieadviseur, gespecialiseerd in leiderschapsvraagstukken. Hij is tevens programmamanager van Belgisch – Nederlands Grensoverleg en docent management- en organisatievakken aan de MBA-opleiding van NCOI.

Voor onze jongste generatie filosofen en maatschappelijk betrokkenen is er tegelijkertijd het Filosofische Kidscafé onder professionele enthousiaste leiding van Brenda Raa. Het is bedoeld voor kinderen van 6 tot 12 jaar.

Jullie zijn van harte welkom, ook met belangstellende vrienden en kennissen. Met het oog op de kosten van onder andere drankje en borrelhappen bedraagt de toegangsprijs € 10,-.
Die prijs geldt ook voor introducés van Vrienden. Voor anderen is de toegangsprijs € 25,-.

Met Vriendengroet,

Peter Jurgens, voorzitter
Annemarie Sijens, secretaris


Tegelijk met het Filosofisch Café verzorgt Brenda Raa het Filosofisch Kidscafé. Het Kidscafé is bedoeld voor kinderen van 6 tot 12 jaar.

Gegevens

Datum:
19/05/2019
Tijd:
15:00 tot 17:00

Back to Top ↑