Laden Evenementen

« All Evenementen

 • Dit evenement is voorbij.

Vriendenexcursie Amsterdam

15/10/2017 vanaf 15:00 tot 18:00 - Voor dit evenement kunt u hier tickets verkrijgen.

 

Vereniging Vrienden van de ISVW

Leusden, 11 oktober 2017

Filosofische Wandeling door Amsterdam

Beste Vrienden,

Zondag 15 oktober, de derde zondag van de maand, is er dit keer geen Filosofisch Café, maar organiseren wij een Vriendenexcursie.

Wij nodigen jullie van harte uit naar Amsterdam te komen waar we onder de enthousiaste leiding van Erno Eskens (en bij drukte Marthe Kerkwijk en Florian Jacobs) van de ISVW een wandeling langs gebouwen en plekken van filosofische betekenis zullen maken.

We verzamelen om 15.00 uur bij het Huis met Hoofden op de Keizersgracht 123 in Amsterdam. Dit monumentale pand wordt het nieuwe onderkomen van de Bibliotheca Philosophica Hermetica. Directeur Esther Ritman gaat ons rondleiden door het gebouw, waar straks meer dan twintigduizend werken uit de gnosis, de mystiek, de alchemie en de filosofie worden tentoongesteld. Het pand zelf heeft een bijzonder verleden: filosofen John Locke en Jan Amos Comenius hebben er gewerkt. Eigenlijk is de Bibliotheca vanwege een grondige verbouwing niet voor publiek toegankelijk, maar Esther Ritman laat ons alvast enkele bijzondere filosofieboeken uit de collectie zien – wellicht een eerste druk van het werk van Spinoza. Leuk om alvast te melden: de ISVW en de Bibliotheca gaan intensief samenwerken.

Na de rondleiding door het Huis met de Hoofden begint onze kleine filosofische wandeling door de stad. We lopen in enkele kilometers langs het huis waar Descartes woonde, langs de plek waar Schopenhauer naar de sterren keek, langs het terras waar Montesquieu zich beklaagde over lompe Hollanders, langs Coornherts oplossing voor ‘schadelijke lediggangers’ en eindigen in rond 17.00 uur in een Amsterdams etablissement waar we onder het genot van een goed glas onze ervaringen delen.

U kunt zich opgeven door een email te sturen aan receptie@isvw.nl of telefonisch via 033-4650700. Deelname is voor Vrienden en introducés gratis.

 

Met vriendelijke groet,

Marianne Douma, secretaris,

Peter Jurgens, voorzitter.

Gegevens

Datum:
15/10/2017
Tijd:
15:00 tot 18:00
Kosten:
Gratis

Back to Top ↑

  Aankomende evenementen

 • Cadeautip: geef Vriendschap!


  Met deze kaart wordt de ontvanger gedurende één jaar Vriend van de ISVW en steunt daarmee ook de publieksfilosofie. Je kunt een jaar lang voor een vriendenprijs deelnemen aan filosofische cafés, krijgt vier keer het Vriendenmagazine, maakt een Vriendenwandeling en ontmoet andere Vrienden van de publieksfilosofie. Klik hier om te bestellen.

 • Gesubsidieerd door de Vrienden

  Het Handboek Logica, geschreven door Josina Carolina van Lynden en bewerkt door Roek Vermeulen, is mede tot stand gekomen door subsidie van de Vrienden van de ISVW. Het is het eerste  logicaboek dat door een vrouw is geschreven — en dat in 1770, toen meisjes niet eens naar school mochten.

 • Abdelkader Benali erelid Vrienden

  Tijdens het filosofisch café op 18 september 2022 ontving Abdelkader Benali het eerste erelidmaatschap van de Vrienden van de ISVW. Benali is een bruggenbouwer tussen mensen, media en culturen en past daarmee bij de Vrienden. Ook wij willen bruggen bouwen, tussen mensen en tussen publiek en filosofie.

 • Vriendenmagazine op papier


  Het is vanaf heden mogelijk om, tegen kostprijs, een papieren exemplaar van het Vriendenmagazine thuis te laten bezorgen. Klik hier om te bestellen.