Laden Evenementen

« All Evenementen

 • Dit evenement is voorbij.

Vriendenexcursie Amsterdam

15/10/2017 vanaf 15:00 tot 18:00 - Voor dit evenement kunt u hier tickets verkrijgen.

 

Vereniging Vrienden van de ISVW

Leusden, 11 oktober 2017

Filosofische Wandeling door Amsterdam

Beste Vrienden,

Zondag 15 oktober, de derde zondag van de maand, is er dit keer geen Filosofisch Café, maar organiseren wij een Vriendenexcursie.

Wij nodigen jullie van harte uit naar Amsterdam te komen waar we onder de enthousiaste leiding van Erno Eskens (en bij drukte Marthe Kerkwijk en Florian Jacobs) van de ISVW een wandeling langs gebouwen en plekken van filosofische betekenis zullen maken.

We verzamelen om 15.00 uur bij het Huis met Hoofden op de Keizersgracht 123 in Amsterdam. Dit monumentale pand wordt het nieuwe onderkomen van de Bibliotheca Philosophica Hermetica. Directeur Esther Ritman gaat ons rondleiden door het gebouw, waar straks meer dan twintigduizend werken uit de gnosis, de mystiek, de alchemie en de filosofie worden tentoongesteld. Het pand zelf heeft een bijzonder verleden: filosofen John Locke en Jan Amos Comenius hebben er gewerkt. Eigenlijk is de Bibliotheca vanwege een grondige verbouwing niet voor publiek toegankelijk, maar Esther Ritman laat ons alvast enkele bijzondere filosofieboeken uit de collectie zien – wellicht een eerste druk van het werk van Spinoza. Leuk om alvast te melden: de ISVW en de Bibliotheca gaan intensief samenwerken.

Na de rondleiding door het Huis met de Hoofden begint onze kleine filosofische wandeling door de stad. We lopen in enkele kilometers langs het huis waar Descartes woonde, langs de plek waar Schopenhauer naar de sterren keek, langs het terras waar Montesquieu zich beklaagde over lompe Hollanders, langs Coornherts oplossing voor ‘schadelijke lediggangers’ en eindigen in rond 17.00 uur in een Amsterdams etablissement waar we onder het genot van een goed glas onze ervaringen delen.

U kunt zich opgeven door een email te sturen aan receptie@isvw.nl of telefonisch via 033-4650700. Deelname is voor Vrienden en introducés gratis.

 

Met vriendelijke groet,

Marianne Douma, secretaris,

Peter Jurgens, voorzitter.

Gegevens

Datum:
15/10/2017
Tijd:
15:00 tot 18:00
Kosten:
Gratis

Back to Top ↑

  Aankomende evenementen

 • Vacatures bestuur

  Met het bereiken van het einde van de bestuurstermijn ontstaan er vacatures in het bestuur van de Vrienden. Wij zijn op zoek naar een nieuwe secretaris en naar een of meerdere algemeen bestuursleden. Interesse? Kijk dan op deze pagina voor meer informatie.

 • Filosofische cafés ook online

  Met ingang van het januari café 2023, zijn de cafés ook online te bezoeken. De presentaties en plenaire gesprekken kunnen vanuit huis worden gevolgd. De kosten hiervoor zijn voor de benodigde techniek en voor het verzorgen van de opnames.

 • Abdelkader Benali erelid Vrienden

  Tijdens het filosofisch café op 18 september ontving Abdelkader Benali het eerste erelidmaatschap van de Vrienden van de ISVW. Benali is een bruggenbouwer tussen mensen, media en culturen en past daarmee bij de Vrienden. Ook wij willen bruggen bouwen, tussen mensen en tussen publiek en filosofie.

 • Vriendenmagazine op papier

  Het is vanaf heden mogelijk om, tegen kostprijs, een papieren exemplaar van het Vriendenmagazine te bestellen en thuis te laten bezorgen. Klik op  bovenstaande afbeelding om naar de bestelpagina te gaan, of ga naar https://isvw.nl/shop/vriendenmagazine-2023 nummer 1