Vriendendag 2020

Zondag 23 augustus 2020, 11.00 – 17.00 uur

Schrijfdialoog & Vriendendag

Gedurende dit event is er tijd en aandacht voor de schrijfresultaten van de inzenders van de schrijfdialoog. Deze heeft het thema:

Leren van onze geschiedenis.
Kunnen we leren van onze persoonlijke of publieke geschiedenis? Kan een goede verwerking van de donkere bladzijden uit je geschiedenis je behoeden voor valkuilen in de toekomst? Hebben er gebeurtenissen plaatsgevonden in je persoonlijk leven waar je veel van geleerd hebt? Of heb je misschien juist door historische voorvallen zoals de val van de Muur of het recente maatschappelijke debat over institutioneel racisme en politiegeweld iets geleerd? Heb je hier een verhaal over te vertellen? Een verhaal waar anderen of jijzelf iets van kunnen leren? Of heb je een goed idee over hoe we in de toekomst de fouten uit het verleden kunnen voorkomen?

Wat vragen we je te doen?

 • Schrijf een essay, gedicht, opstel, kinderverhaal, brief, blog, column of journalistiek opiniestuk van maximaal 2500 woorden of minder over het thema ‘leren van onze geschiedenis’.
 • Stuur je schriftelijk resultaat uiterlijk 1 augustus naar vrienden@isvw.nl met ‘Vrienden Schrijfdialoog’ in de subjectregel. Vermeld je naam, emailadres en NAW-gegevens in je mail.
 • Zet 23 augustus 2020 alvast in je agenda, want op die dag kunnen de deelnemers die dat willen, hun schriftelijke resultaten in het middagdeel van de Vriendendag toelichten.

Deze Vriendendag vindt fysiek op het Landgoed ISVW plaats. Daarnaast is het mogelijk om ook virtueel deel te nemen aan deze Vriendendag. We zullen zorgen voor beeld- en geluidregistratie, die gedeeld wordt in de Zoom-sessie. Virtuele deelnemers krijgen ook de mogelijkheid om te reageren op de thema’s die besproken of gepresenteerd worden.

Nadrukkelijk verzoek om u van tevoren aan te melden voor de Vriendendag en ALV. Dit kan via email naar receptie@isvw.nl. Daarbij moet u aangeven of u fysiek op locatie dan wel virtueel in een Zoom-sessie aanwezig zult zijn.

Globaal programma van de Vriendendag 23 augustus 2020.
10.30-11.00 uur        Welkom en koffie
11.00-13.00 uur        Algemene Ledenvergadering
13.00-14.00 uur        Lunch en pauze
14.00-16.30 uur        Presentaties schrijfdialoog en zaal discussie
16.30-17.00 uur        Afscheid P. Jurgens, voorzitter en S. Steenkamp, bestuurslid Vrienden ISVW
17.00-18.00 uur        Borrel met muziek van Geminga (www.geminga.nl)

Wij kijken er naar uit!

Het Vriendenbestuur


Er waren vijf Vrienden die een essay hadden ingestuurd. Deze essays werden tijdens de Vriendendag besproken besproken in een talkshow-achtige setting, waarbij Frans van der Lem op afstand meedeed.
Van deze Vriendendag is geen videoregistratie gemaakt.

Door op de titel van een essay hieronder te klikken, kunnen de essays van de deelnemers gelezen worden.


Terug naar Filosofische Cafés


Comments are closed.

Back to Top ↑

  Aankomende evenementen

 • Doe mee met de essaywedstrjid


  Ben jij een jonge denker en wil je je profileren als publieksfilosoof? Doe dan mee aan de Kitty van der Vliet Essaywedstrijd, door een prikkelend essay te schrijven over het thema ‘Woedend en wijs‘. Huist er wijsheid in woede? Of is woede vooral een obstakel voor wijsheid? ISVW Uitgevers publiceert de beste vijf essays; de winnaar ontvangt €2500,-. Lees verder

 • Hans Achterhuis erelid Vrienden

  Tijdens de opening van het vernieuwde filosofenpad op 9 juni 2024 ontving Hans Achterhuis het erelidmaatschap van de Vrienden van de ISVW. Hans is emeritus-hoogleraar filosofie en een gerenommeerde Nederlandse filosoof, gespecialiseerd in sociale en techniekfilosofie. Als filosofisch zwaargewicht plaatste hij de hectiek van het nieuws in een groter verband en wist hij deze toegankelijk te maken voor een breed publiek. Hans is sinds 1991 Vriend van de ISVW.

 • Gesubsidieerd door de Vrienden

  Het Handboek Logica, geschreven door Josina Carolina van Lynden en bewerkt door Roek Vermeulen, is mede tot stand gekomen door subsidie van de Vrienden van de ISVW. Het is het eerste  logicaboek dat door een vrouw is geschreven — en dat in 1770, toen meisjes niet eens naar school mochten.

 • Vriendenmagazine op papier


  Het is vanaf heden mogelijk om, tegen kostprijs, een papieren exemplaar van het Vriendenmagazine thuis te laten bezorgen. Klik hier om te bestellen.

 • Cadeautip: geef Vriendschap!


  Met deze kaart wordt de ontvanger gedurende één jaar Vriend van de ISVW en steunt daarmee ook de publieksfilosofie. Je kunt een jaar lang voor een vriendenprijs deelnemen aan filosofische cafés, krijgt vier keer het Vriendenmagazine, maakt een Vriendenwandeling en ontmoet andere Vrienden van de publieksfilosofie. Klik hier om te bestellen.