De kunst van het ongelukkig zijn

Online Filosofisch Café 21 maart 2021, 15.00 – 17.00 uur

Het thema van deze middag gaat over ongeluk in het leven en hoe we hiermee omgaan. Het leven loopt immers niet altijd over rolletjes. Ongeluk, verdrietige gebeurtenissen en tegenvallers horen erbij. Misschien heb je zelf ook soortgelijke ervaringen opgedaan? Hoewel de verhalen op social media zoals Facebook ons doen geloven dat het leven altijd uit positieve ervaringen bestaat is dat lang niet altijd het geval. Wij vroegen ons af: wanneer beseften wij dat ongelukkig zijn bij ons leven hoort? Welke filosofie heeft toen troost geboden? Aan welke benadering heb je iets gehad om er weer bovenop te komen? Wat heeft ongeluk je in het leven gebracht? Ben je bijvoorbeeld anders gaan denken?

Volgens onderzoek blijken Nederlanders tot de welvarendste en gelukkigste mensen van Europa te behoren. Tegelijkertijd nemen de wachtlijsten voor de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) almaar toe.  Wij vragen ons af hoe dat kan? Hulpverleners als Damiaan Denys en Dirk de Wachter pleiten ervoor om ongelukkig zijn als onderdeel van het leven te beschouwen. We hoeven niet altijd alleen maar positief te zijn, toch? Soms zit het tegen en hoe verdragen we dat dan?

We hebben een presentatie van Dirk de Wachter voor de cafébezoekers klaar staan als denk-voorbereiding op ons café van maart. Graag gaan we, op basis van deze online-presentatie van de Wachter, met jullie in gesprek. Deze presentatie kan gevolgd worden met deze link naar YouTube.

Dirk de Wachter is psychiater en hoogleraar psychiatrie aan de universtiteit te Leuven. Hij is naar eigen zeggen erg beïnvloed door filosoof Emmanuel Levinas en schrijver Michel Houellebecq die hij in zijn lezingen dan ook regelmatig citeert. In 2019 publiceerde hij het boek De kunst van het ongelukkig zijn.


Programma

Het programma op 21 maart ziet er als volgt uit:

15.00 uur: Welkom en introductie van het thema van het thema
15.15 uur: Bespreken van fragmenten uit de presentatie van de Wachter
15.45 uur: In kleinere groepen met elkaar in gesprek gaan over de kunst van het ongelukkig zijn
16.15 uur: Na een korte pauze, plenaire bespreking
17:00 uur: Afsluiting

Iedereen die aan dit Café wil deelnemen kan zich opgeven via de website van de ISVW (www.isvw.nl) en zal dan een email met code en nadere instructies krijgen. Ook krijgt de deelnemer dan de link voor het bekijken van de presentatie.

Met de meeting-link kan op de betreffende zondag vanaf 14.45u. worden ingelogd met vrijwel alle laptops, notebooks, tablets en smartphones. We maken gebruik van het programma Zoom dat ruimte biedt aan maximaal honderd deelnemers.


Terug naar Filosofische Cafés


Comments are closed.

Back to Top ↑

  Aankomende evenementen

 • Winnaar Kitty Essaywedstrijd

  Uit 16 inzendingen heeft de jury het essay van Mariska van Dam gekozen tot het beste essay van 2022.

  ISVW en de Vrienden van de ISVW organiseren samen een essaywedstrijd voor jonge filosofen. Door Vrienden van de ISVW is voor de winnaar een prijs van € 2.500,- beschikbaar gesteld. Kijk verder op de informatiepagina.

 • Lezing Benali in september

  De lezing van Abdelkader Benali voor het Kitty van der Vliet Symposium is verplaatst naar het Filosofisch Café van 18 september 2022.

 • Gesubsidieerde initiatieven 2022

  In de eerste subsidie-ronde van 2022 ontvingen drie initiatieven een subsidie van de Vrienden: De Amsterdamse Nacht van de Filosofie, de Socratesbeker en de ontwerpwedstrijd Designing the Digital Good. Lees er hier meer over.