Egoïsme versus altruïsme

Filosofisch Café zondag 20 februari 2022 bij ISVW te Leusden

Tijdens dit café onderzoeken we aan de hand van de Britse film Locke uit 2013 van regisseur Steven Knight het spanningsveld tussen ‘egoïsme’ en ‘altruïsme’.

In deze film wordt op indringende wijze in beeld gebracht hoe de hoofdrolspeler Ivan Locke (gespeeld door acteur Tom Hardy) tijdens een autorit van zijn werk naar huis in grote problemen komt doordat hij zijn teveel aan toezeggingen aan gezin, werk en zijn geheime relatie niet meer met elkaar kan verenigen. Vanuit zijn auto pleegt hij doorlopend telefoongesprekken in een poging om toch nog de controle te houden over de situatie en de schade zoveel mogelijk te beperken. Locke is een karakterstudie. Van een doodgewone, rationele en rechtlijnige man die koste wat het kost het goede wil doen. Tom Hardy zet Ivan Locke neer als een beheerste ‘family man’ met onderhuidse frustraties en onzekerheden. Zijn genuanceerde spel is een genot om naar te kijken.

Voorafgaande aan het café kan deze film door de deelnemers worden bekeken. Hij vormt de basis voor ons cafégesprek. Tijdens het café zullen we aan de hand van geselecteerde fragmenten van de film vragen stellen, waarover we met de aanwezigen in gesprek zullen gaan. Tevens nodigen we de deelnemers aan het café uit om van tevoren na te denken over de filosofische uitgangspunten van de begrippen ‘egoïsme’ en ‘altruïsme’.

Programma

15.00 uur Welkom en introductie van het thema van vandaag
15.15 uur Film-kernfragmenten met vragen aan de cafébezoekers
16.00 uur Pauze
16.15 uur Bespreking in subgroepen van de thematiek
16.45 uur Plenair debat over de de filosofische uitgangspunten van thema van de dag
17.00 uur Afsluiting met hapje en drankje aan de bar

Locatie

We gaan ervan uit dat het Café op locatie bij ISVW kan plaatsvinden. Mocht dat niet het geval zijn, dan zal het Café online plaatsvinden.

Deelname

Iedereen die aan dit Café wil deelnemen kan zich opgeven via deze link en zal dan een email met toegang tot de film krijgen. Toegang is € 10,- voor vrienden, € 10,- voor introducés van vrienden en € 25,- voor overige belangstellenden.


Ga naar Filosofische CafésComments are closed.

Back to Top ↑

  Aankomende evenementen

 • Cadeautip: geef Vriendschap!


  Met deze kaart wordt de ontvanger gedurende één jaar Vriend van de ISVW en steunt daarmee ook de publieksfilosofie. Je kunt een jaar lang voor een vriendenprijs deelnemen aan filosofische cafés, krijgt vier keer het Vriendenmagazine, maakt een Vriendenwandeling en ontmoet andere Vrienden van de publieksfilosofie. Klik hier om te bestellen.

 • Gesubsidieerd door de Vrienden

  Het Handboek Logica, geschreven door Josina Carolina van Lynden en bewerkt door Roek Vermeulen, is mede tot stand gekomen door subsidie van de Vrienden van de ISVW. Het is het eerste  logicaboek dat door een vrouw is geschreven — en dat in 1770, toen meisjes niet eens naar school mochten.

 • Abdelkader Benali erelid Vrienden

  Tijdens het filosofisch café op 18 september 2022 ontving Abdelkader Benali het eerste erelidmaatschap van de Vrienden van de ISVW. Benali is een bruggenbouwer tussen mensen, media en culturen en past daarmee bij de Vrienden. Ook wij willen bruggen bouwen, tussen mensen en tussen publiek en filosofie.

 • Vriendenmagazine op papier


  Het is vanaf heden mogelijk om, tegen kostprijs, een papieren exemplaar van het Vriendenmagazine thuis te laten bezorgen. Klik hier om te bestellen.