Egoïsme versus altruïsme

Filosofisch Café zondag 20 februari 2020 bij ISVW te Leusden

Tijdens dit café onderzoeken we aan de hand van de Britse film Locke uit 2013 van regisseur Steven Knight het spanningsveld tussen ‘egoïsme’ en ‘altruïsme’.

In deze film wordt op indringende wijze in beeld gebracht hoe de hoofdrolspeler Ivan Locke (gespeeld door acteur Tom Hardy) tijdens een autorit van zijn werk naar huis in grote problemen komt doordat hij zijn teveel aan toezeggingen aan gezin, werk en zijn geheime relatie niet meer met elkaar kan verenigen. Vanuit zijn auto pleegt hij doorlopend telefoongesprekken in een poging om toch nog de controle te houden over de situatie en de schade zoveel mogelijk te beperken. Locke is een karakterstudie. Van een doodgewone, rationele en rechtlijnige man die koste wat het kost het goede wil doen. Tom Hardy zet Ivan Locke neer als een beheerste ‘family man’ met onderhuidse frustraties en onzekerheden. Zijn genuanceerde spel is een genot om naar te kijken.

Voorafgaande aan het café kan deze film door de deelnemers worden bekeken. Hij vormt de basis voor ons cafégesprek. Tijdens het café zullen we aan de hand van geselecteerde fragmenten van de film vragen stellen, waarover we met de aanwezigen in gesprek zullen gaan. Tevens nodigen we de deelnemers aan het café uit om van tevoren na te denken over de filosofische uitgangspunten van de begrippen ‘egoïsme’ en ‘altruïsme’.

Programma

15.00 uur Welkom en introductie van het thema van vandaag
15.15 uur Film-kernfragmenten met vragen aan de cafébezoekers
16.00 uur Pauze
16.15 uur Bespreking in subgroepen van de thematiek
16.45 uur Plenair debat over de de filosofische uitgangspunten van thema van de dag
17.00 uur Afsluiting met hapje en drankje aan de bar

Locatie

We gaan ervan uit dat het Café op locatie bij ISVW kan plaatsvinden. Mocht dat niet het geval zijn, dan zal het Café online plaatsvinden.

Deelname

Iedereen die aan dit Café wil deelnemen kan zich opgeven via deze link en zal dan een email met toegang tot de film krijgen. Toegang is € 10,- voor vrienden, € 10,- voor introducés van vrienden en € 25,- voor overige belangstellenden.


Ga naar Filosofische CafésComments are closed.

Back to Top ↑

  Aankomende evenementen

 • Winnaar Kitty Essaywedstrijd

  Uit 16 inzendingen heeft de jury het essay van Mariska van Dam gekozen tot het beste essay van 2022.

  ISVW en de Vrienden van de ISVW organiseren samen een essaywedstrijd voor jonge filosofen. Door Vrienden van de ISVW is voor de winnaar een prijs van € 2.500,- beschikbaar gesteld. Kijk verder op de informatiepagina.

 • Lezing Benali in september

  De lezing van Abdelkader Benali voor het Kitty van der Vliet Symposium is verplaatst naar het Filosofisch Café van 18 september 2022.

 • Gesubsidieerde initiatieven 2022

  In de eerste subsidie-ronde van 2022 ontvingen drie initiatieven een subsidie van de Vrienden: De Amsterdamse Nacht van de Filosofie, de Socratesbeker en de ontwerpwedstrijd Designing the Digital Good. Lees er hier meer over.