Egoïsme versus altruïsme

Filosofisch Café zondag 20 februari 2020 bij ISVW te Leusden

Tijdens dit café onderzoeken we aan de hand van de Britse film Locke uit 2013 van regisseur Steven Knight het spanningsveld tussen ‘egoïsme’ en ‘altruïsme’.

In deze film wordt op indringende wijze in beeld gebracht hoe de hoofdrolspeler Ivan Locke (gespeeld door acteur Tom Hardy) tijdens een autorit van zijn werk naar huis in grote problemen komt doordat hij zijn teveel aan toezeggingen aan gezin, werk en zijn geheime relatie niet meer met elkaar kan verenigen. Vanuit zijn auto pleegt hij doorlopend telefoongesprekken in een poging om toch nog de controle te houden over de situatie en de schade zoveel mogelijk te beperken. Locke is een karakterstudie. Van een doodgewone, rationele en rechtlijnige man die koste wat het kost het goede wil doen. Tom Hardy zet Ivan Locke neer als een beheerste ‘family man’ met onderhuidse frustraties en onzekerheden. Zijn genuanceerde spel is een genot om naar te kijken.

Voorafgaande aan het café kan deze film door de deelnemers worden bekeken. Hij vormt de basis voor ons cafégesprek. Tijdens het café zullen we aan de hand van geselecteerde fragmenten van de film vragen stellen, waarover we met de aanwezigen in gesprek zullen gaan. Tevens nodigen we de deelnemers aan het café uit om van tevoren na te denken over de filosofische uitgangspunten van de begrippen ‘egoïsme’ en ‘altruïsme’.

Programma

15.00 uur Welkom en introductie van het thema van vandaag
15.15 uur Film-kernfragmenten met vragen aan de cafébezoekers
16.00 uur Pauze
16.15 uur Bespreking in subgroepen van de thematiek
16.45 uur Plenair debat over de de filosofische uitgangspunten van thema van de dag
17.00 uur Afsluiting met hapje en drankje aan de bar

Locatie

We gaan ervan uit dat het Café op locatie bij ISVW kan plaatsvinden. Mocht dat niet het geval zijn, dan zal het Café online plaatsvinden.

Deelname

Iedereen die aan dit Café wil deelnemen kan zich opgeven via deze link en zal dan een email met toegang tot de film krijgen. Toegang is € 10,- voor vrienden, € 10,- voor introducés van vrienden en € 25,- voor overige belangstellenden.


Ga naar Filosofische CafésComments are closed.

Back to Top ↑

  Aankomende evenementen

 • Vacatures bestuur

  Wij zijn op zoek naar een algemeen bestuurslid. Met name iemand die zich bezig wil houden met communicatie en PR. Interesse? Kijk dan op deze pagina voor meer informatie.

 • Filosofische cafés ook online

  Met ingang van het januari café 2023, zijn de cafés ook online te bezoeken. De presentaties en plenaire gesprekken kunnen vanuit huis worden gevolgd. De kosten hiervoor zijn voor de benodigde techniek en voor het verzorgen van de opnames.

 • Abdelkader Benali erelid Vrienden

  Tijdens het filosofisch café op 18 september ontving Abdelkader Benali het eerste erelidmaatschap van de Vrienden van de ISVW. Benali is een bruggenbouwer tussen mensen, media en culturen en past daarmee bij de Vrienden. Ook wij willen bruggen bouwen, tussen mensen en tussen publiek en filosofie.

 • Vriendenmagazine op papier

  Het is vanaf heden mogelijk om, tegen kostprijs, een papieren exemplaar van het Vriendenmagazine te bestellen en thuis te laten bezorgen. Klik op  bovenstaande afbeelding om naar de bestelpagina te gaan, of ga naar https://isvw.nl/shop/vriendenmagazine-2023-nummer-3-fysieke-editie/