Essaywedstrijd ‘Leren van de geschiedenis’

Hoofdprijs: € 2.500,-, de vijf beste essays verschijnen in een bundel bij ISVW Uitgevers.

Kunnen we leren van onze geschiedenis? Kan een goede verwerking van de zwarte bladzijden uit de geschiedenis ons behoeden voor valkuilen in de toekomst? Volgens filosoof Susan Neiman is het verwerken van een duister verleden nooit voltooid. Het is daarom zaak om nieuwe generaties attent te maken op het kwaad dat onderdeel is van hun geschiedenis, of dat nu de Holocaust is of ons koloniale verleden. 

Heb jij een goed verhaal? Een duistere geschiedenis waar we iets van kunnen leren? Of heb je een goed idee over hoe we in de toekomst de fouten uit ons verleden kunnen voorkomen? En ben je niet ouder dan 40 jaar, doe dan mee aan de Diversity Essaywedstrijd en maak kans op € 2.500,- en publicatie van je essay. Onder gepubliceerde filosofen en historici zijn jongere auteurs ondervertegenwoordigd. De Kitty van der Vliet Diversity essaywedstrijd heeft tot doel hieraan tegenwicht te bieden door jong schrijverstalent te stimuleren.

De eerste prijs is € 2.500,-. Daarnaast krijgen de auteurs van de vijf beste essays kosteloos toegang tot het evenement ter waarde van € 390,-

Wat moet je doen?

 • Schrijf een essay van maximaal 2500 woorden over het thema ‘leren van onze geschiedenis’. Lees deze tips van de jury [hyperlink] goed door.
 • Stuur je essay uiterlijk 1 augustus naar info@isvw.nl onder met ‘Diversity Essaywedstrijd’ in de subjectregel. Vermeld je naam, geboortedatum, emailadres en NAW-gegevens in je mail.
Kitty van der Vliet Diversity Event
 • Zet 19 en 20 oktober 2020 alvast in je agenda, want dan is de prijsuitreiking tijdens het Kitty van der Vliet Diversity Event met Susan Neiman. Aanmelden kan via de ISVW.

Tips van de jury

Je hebt een goed idee voor een essay en je staat te popelen om te beginnen met schrijven. Meedoen is leuk, winnen is nog leuker. Maar waar let de jury zoal op bij de beoordeling van de inzendingen?

 1. Genre. Een essay is een korte non-fictie tekst waarbij de auteur de lezer meeneemt langs zijn of haar gedachtengang, die eindigt in een conclusie.
 2. Doelgroep. Het essay is gericht op een geïnteresseerd publiek zonder specifieke voorkennis. Vermijd jargon en specialisme.
 3. Structuur. Een goed essay heeft een pakkende titel, intrigerende inleiding, goede onderbouwing en een originele conclusie waar de lezer nog lang over na kan denken.
 4. Originaliteit. Het gaat om jouw eigen reflectie. Maak duidelijk waar jouw standpunt anders is dan dat van anderen en hoe je tot je conclusie bent gekomen.
 5. Kennis. Een goed essay laat zien dat de auteur weet waar hij of zij het over heeft. Je hebt kennis genomen van de belangrijkste actuele ideeën over het onderwerp.
 6. Prikkelend. Een goed essay prikkelt de lezer tot nadenken. Voorkom clichés en open deuren.
 7. Urgent en relevant. Een goed essay sluit aan op een actuele maatschappelijke discussie en voegt daar een originele gedachte aan toe.
 8. Stijl. De jury waardeert een soepele, aantrekkelijke schrijfstijl, liefst met een beetje humor. Om de essaywedstrijd ook toegankelijk te maken voor schrijvers met dyslexie of schrijvers wiens eerste taal niet Nederlands is, let de jury wel op stijl maar minder op taalfouten. 
 9. Voorwaarden. Uiteraard let de jury op de voorwaarden voor deelname. De auteur mag op 1 augustus niet ouder dan 40 jaar zijn en het essay mag niet meer dan 2500 woorden tellen.

Het Kitty van der Vliet Diversity Event, een jaarlijks terugkerend evenement rond de thema’s diversiteit en inclusiviteit, vindt in 2020 plaats in het weekend van 19 en 20 oktober. In het kader van het Kitty van der Vliet Diversity Event organiseren de Vrienden van de ISVW in samenwerking met de ISVW een essaywedstrijd voor jonge denkers tot 40 jaar. 

Het programma heeft dit jaar als onderwerp ‘Leren van onze geschiedenis’. De Key Note spreker is Susan Neiman. Rondom haar lezing starten we het weekend met een filosofische salon, zijn er diverse workshops en talloze boeiende sprekers. 

Voor meer informatie: info@isvw.nl 


Comments are closed.

Back to Top ↑

  Aankomende evenementen

 • Cadeautip: geef Vriendschap!


  Met deze kaart wordt de ontvanger gedurende één jaar Vriend van de ISVW en steunt daarmee ook de publieksfilosofie. Je kunt een jaar lang voor een vriendenprijs deelnemen aan filosofische cafés, krijgt vier keer het Vriendenmagazine, maakt een Vriendenwandeling en ontmoet andere Vrienden van de publieksfilosofie. Klik hier om te bestellen.

 • Hans Achterhuis erelid Vrienden

  Tijdens de opening van het vernieuwde filosofenpad op 9 juni 2024 ontving Hans Achterhuis het erelidmaatschap van de Vrienden van de ISVW. Hans is emeritus-hoogleraar filosofie en een gerenommeerde Nederlandse filosoof, gespecialiseerd in sociale en techniekfilosofie. Als filosofisch zwaargewicht plaatste hij de hectiek van het nieuws in een groter verband en wist hij deze toegankelijk te maken voor een breed publiek. Hans is sinds 1991 Vriend van de ISVW.

 • Gesubsidieerd door de Vrienden

  Het Handboek Logica, geschreven door Josina Carolina van Lynden en bewerkt door Roek Vermeulen, is mede tot stand gekomen door subsidie van de Vrienden van de ISVW. Het is het eerste  logicaboek dat door een vrouw is geschreven — en dat in 1770, toen meisjes niet eens naar school mochten.

 • Vriendenmagazine op papier


  Het is vanaf heden mogelijk om, tegen kostprijs, een papieren exemplaar van het Vriendenmagazine thuis te laten bezorgen. Klik hier om te bestellen.