Fellow 2022: Dr. Tim de Mey

Dr. Tim de Mey

De eerste filosoof die het ISVW Fellowship invult is Dr. Tim de Mey. Tim studeerde filosofie in Gent en Helsinki en is sinds 2006 universitair docent theoretische filosofie aan de Erasmus School of Philosophy. In 2014 publiceerde Lemniscaat Het voordeel van de twijfel, het examenkatern over scepticisme dat hij voor 6VWO schreef. In 2015 volgde de bundel Het nadeel van de zekerheid. In die boeken en in zijn onderwijs ligt de nadruk op kenleer in het algemeen en op wetenschapsfilosofie in het bijzonder.

Waarheidsverval

In zijn fellowship doet Tim, samen met vijf Masterstudenten, onderzoek naar waarheidsverval. Tijdloze filosofische vragen als ‘wat kan ik weten?’, ‘welke kennis is betrouwbaar?’, ‘hoe kan ik feiten van meningen onderscheiden en waarheid van illusie?’ vertaalt hij naar de vragen waar we vandaag de dag mee te maken krijgen. De ideeën van grote denkers uit de wetenschapsfilosofie en epistemologie krijgen betekenis in het licht van actuele problemen, zoals complotdenken en de klimaatcrisis. Om in wijsheid te kunnen handelen, is kennis nodig. Hoe kun je kritisch blijven en voorkomen dat je je iets wijs laat maken, zonder jezelf te verliezen in scepticisme of relativisme? Tim en zijn studenten gaan op zoek naar de filosofische verklaring van waarheidsverval. Wat is de filosofische diagnose? En wat vermag de filosofie ertegen?

Activiteiten

Als ISVW Fellow zal Tim waarheidsverval bestrijden en onze waarheidsliefde nieuw leven inblazen. Dat doet hij in verschillende vormen. Op 15 mei houdt hij in het Filosofisch Café een lezing over het nut en nadeel van verhalen voor het leven. In juni publiceert hij een MOOC, een Massive Open Online Course, getiteld ‘Voor zover we weten’. Dit is een korte beginnerscursus bestaande uit enkele korte video’s. In de zomer volgt de vlog Studio Pyrrho, waarin actuele waarheidsvragen aan de orde komen in interviews met kunstenaars, wetenschappers en andere experts. In mei, juni en juli zal hij geregeld op de ISVW verblijven als ‘philospher-in-residence’.

Voor ISVW Uitgevers schrijft Tim het Basisboek Kennisleer, dat als studiemateriaal zal dienen voor de basiscursus Waarheidsliefde die Tim in het najaar geeft aan de ISVW. In vijf weekends geeft hij een grondige inleiding in de kennisleer en past deze toe op actuele kwesties. Na de zomer volgt ook het video-essay ‘Als de waarheid een heks was’.

Zie hier en hier voorbeelden van Engelstalige MOOCs die Tim De Mey maakte voor de Erasmus School of Philosophy. De MOOC ‘Voor zover we weten’ wordt Nederlandstalig.

Op zondag 11 december sluit Tim zijn Fellowship af met met de première van zijn video-essay ‘Als de waarheid een heks was/kwam ze altijd boven water’. Daarbij komen ook kunstenaars, schrijvers en studenten waarmee Tim voor het video-essay heeft samengewerkt aan het woord. Wat betekent waarheid in hun werk? Ook blikken we terug op Tims Fellowship. Is het hem gelukt om de waarheidsliefde bij de ISVW nieuw leven in te blazen? Na afloop is er gelegenheid na te praten met Tim onder het genot van een hapje en een drankje.

Dit Fellowship is een samenwerking tussen ISVW, Vrienden van de ISVW en Erasmus School of Philosophy en de Community for Learning and Innovation van de Erasmus Universiteit Rotterdam.


Comments are closed.

Back to Top ↑

    Aankomende evenementen

  • Cadeautip: geef Vriendschap!


    Met deze kaart wordt de ontvanger gedurende één jaar Vriend van de ISVW en steunt daarmee ook de publieksfilosofie. Je kunt een jaar lang voor een vriendenprijs deelnemen aan filosofische cafés, krijgt vier keer het Vriendenmagazine, maakt een Vriendenwandeling en ontmoet andere Vrienden van de publieksfilosofie. Klik hier om te bestellen.

  • Gesubsidieerd door de Vrienden

    Het Handboek Logica, geschreven door Josina Carolina van Lynden en bewerkt door Roek Vermeulen, is mede tot stand gekomen door subsidie van de Vrienden van de ISVW. Het is het eerste  logicaboek dat door een vrouw is geschreven — en dat in 1770, toen meisjes niet eens naar school mochten. Op 12 mei 2024 geeft Erno Eskens er een lezing over op de ISVW.

  • Abdelkader Benali erelid Vrienden

    Tijdens het filosofisch café op 18 september 2022 ontving Abdelkader Benali het eerste erelidmaatschap van de Vrienden van de ISVW. Benali is een bruggenbouwer tussen mensen, media en culturen en past daarmee bij de Vrienden. Ook wij willen bruggen bouwen, tussen mensen en tussen publiek en filosofie.

  • Vriendenmagazine op papier


    Het is vanaf heden mogelijk om, tegen kostprijs, een papieren exemplaar van het Vriendenmagazine thuis te laten bezorgen. Klik hier om te bestellen.