Kan film bijdragen aan filosoferen?

Filmcafé Paris, Texas van Wim Wenders

18 februari 2024 – 15:00-17:00 uur

We zetten onze traditie voort om in februari het filosofisch café te wijden aan een film. Dit jaar is dat Paris, Texas van Wim Wenders uit 1984. De film is een zogenaamde roadmovie: hij verhaalt over een hoofdpersoon die een reis maakt en tegelijkertijd een innerlijk ontwikkelingstraject aflegt. Vaak heeft zo’n tocht te maken met het zoeken van vrijheid of van een nieuw thuis. In een roadmovie zijn er meestal meerdere episoden en stadia in de ontwikkeling van de protagonist. Aan het begin van Paris, Texas wordt de hoofdpersoon, Travis, gevonden aan de grens met Mexico/Texas. Hij lijdt aan geheugenverlies en blijkt al vier jaar spoorloos te zijn geweest. Hij wordt opgehaald door zijn broer Walt. Gedurende de film krijgt de kijker inzicht in Travis’ verleden en situatie, en hoe hij omgaat met wat hij over zichzelf ontdekt. Vooral de wijze waarop het verhaal is verbeeld, maakt de film tot een indringende ervaring en laat de kijker met veel vragen achter.

Deelnemers kunnen de film voorafgaand aan het café bekijken. Na aanmelding krijg je hiervoor verdere instructies per mail. In het café proberen we de film filosofisch uit te diepen. We stellen ook de metavraag: Kan film bijdragen aan filosoferen? Je wordt uitgenodigd om van te voren na te denken over de volgende vragen:

 • Welk(e) thema(’s) worden volgens jou in de film aan de orde gesteld?
 • Hoe draagt de film als medium bij aan de inhoud van dit/deze thema(‘s)?

Programma

Het programma ziet er als volgt uit:

15:00 uur Welkom en introductie van het thema
15:05 uur Inleiding: Kan film bijdragen aan filosoferen? Gevolgd door twee antwoorden op de hierboven genoemde vragen aan de hand van twee filmfragmenten
15:40 uur Discussie in subgroepen over de voorbeelden en de antwoorden van de deelnemers
16:15 uur Pauze
16:30 uur Presentatie van de uitkomsten van de subgroepen
16:45 uur Plenair debat over de metavraag of film als een zelfstandig filosofisch medium kan fungeren
17:00 uur Afsluiting

Locatie

Het filosofische café vindt plaats op locatie bij de ISVW te Leusden.

Aanmelden

Iedereen die aan het filosofisch café wil deelnemen kan zich opgeven op de website van ISVW via deze link. Toegang is € 10,- voor vrienden, € 10,- voor introducés van vrienden en € 25,- voor overige belangstellenden.

Let op: digitaal deelnemen niet meer mogelijk!
Vanaf heden is het niet meer mogelijk om digitaal deel te nemen aan de Filosofische Cafés. De cafés worden niet meer gestreamd, omdat het aantal online deelnemers niet in verhouding is gebleken te staan met de inspanningen voor het verzorgen van de stream. Onze excuses voor het ongemak.


Kidscafé

Willen de (klein)kinderen ook mee? Meld ze aan voor het kidscafé dat gelijktijdig plaatsvindt. Klik hier voor het kidscafé.

Klik op deze link om naar het overzicht van alle cafés van dit jaar te gaan.


Comments are closed.

Back to Top ↑

  Aankomende evenementen

 • Cadeautip: geef Vriendschap!


  Met deze kaart wordt de ontvanger gedurende één jaar Vriend van de ISVW en steunt daarmee ook de publieksfilosofie. Je kunt een jaar lang voor een vriendenprijs deelnemen aan filosofische cafés, krijgt vier keer het Vriendenmagazine, maakt een Vriendenwandeling en ontmoet andere Vrienden van de publieksfilosofie. Klik hier om te bestellen.

 • Hans Achterhuis erelid Vrienden

  Tijdens de opening van het vernieuwde filosofenpad op 9 juni 2024 ontving Hans Achterhuis het erelidmaatschap van de Vrienden van de ISVW. Hans is emeritus-hoogleraar filosofie en een gerenommeerde Nederlandse filosoof, gespecialiseerd in sociale en techniekfilosofie. Als filosofisch zwaargewicht plaatste hij de hectiek van het nieuws in een groter verband en wist hij deze toegankelijk te maken voor een breed publiek. Hans is sinds 1991 Vriend van de ISVW.

 • Gesubsidieerd door de Vrienden

  Het Handboek Logica, geschreven door Josina Carolina van Lynden en bewerkt door Roek Vermeulen, is mede tot stand gekomen door subsidie van de Vrienden van de ISVW. Het is het eerste  logicaboek dat door een vrouw is geschreven — en dat in 1770, toen meisjes niet eens naar school mochten.

 • Vriendenmagazine op papier


  Het is vanaf heden mogelijk om, tegen kostprijs, een papieren exemplaar van het Vriendenmagazine thuis te laten bezorgen. Klik hier om te bestellen.