Photo by Joseph Frank on Unsplash

De ’capabilities’ van Martha Nussbaum

Filosofisch café 19 maart 2023 15:00 – 17:00 uur:
De ‘capabilities’ van Martha Nussbaum, inspiratiebron voor sociale verandering

In november 2022 kreeg de Amerikaanse filosoof Martha Nussbaum de Spinozalens 2022, een filosofieprijs voor internationale denkers die een bijdrage geleverd hebben aan de ethische reflectie op onze samenleving. Haar theorie over menselijke vermogens, de zogeheten capability-benadering, vormde voor de jury een belangrijke aanleiding om haar de prijs toe te kennen. Wat houdt die theorie in en hoe kun je die inzetten voor maatschappelijke problemen? Daarover gaat dit filosofisch café.

Regine Dugardyn is filosoof en was projectleider van Designing the Digital Good. Zij zal in dit café de antwoorden op die vragen toelichten aan de hand van voorbeelden uit de educatieve wedstrijd Designing the Digital Good. In die wedstrijd voor leerlingen uit het voortgezet onderwijs stond de mentale gezondheid van jongeren in de digitale wereld centraal. Hoe kan die gezondheid op grond van de capility-benadering verbeterd worden? Deelnemers aan de bijeenkomst zullen na de pauze uitgenodigd worden om mee te denken over mogelijke verbeteringen die relevant zijn voor jong en oud.

Het project Designing the Digital Good is gesubsidieerd door de Vrienden van de ISVW.

Programma

Het programma voor deze middag is als volgt:

15:00 uur: Welkom en introductie van het thema
15:05 uur: Regine Dugardyn over Nussbaums ‘capability approach’ en Designing the digital good
15:50 uur: Korte pauze
16:00 uur: Brainstorm over verbeteringen van mentale gezondheid in de digitale wereld
17:00 uur: Afsluiting met een hapje en een drankje aan de bar.

Deelname

Toegang is € 10,- voor vrienden, € 10,- voor introducés van vrienden en € 25,- voor overige belangstellenden.
Aanmelden kan op de website van ISVW via deze link.

Digitaal deelnemen

Het is bij dit café ook mogelijk om het plenaire gedeelte digitaal bij te wonen. Wie daar interesse in heeft, kan dat bij het aanmelden aangeven. Te zijner tijd krijg je dan een Zoom-link toegestuurd waarmee het mogelijk is om het café digitaal te volgen.

Kidscafé

Willen de (klein)kinderen ook mee? Meld ze aan voor het kidscafé dat gelijktijdig plaatsvindt. Klik hier voor het kidscafé.


Comments are closed.

Back to Top ↑

  Aankomende evenementen

 • Vacatures bestuur

  Wij zijn op zoek naar een algemeen bestuurslid. Met name iemand die zich bezig wil houden met communicatie en PR. Interesse? Kijk dan op deze pagina voor meer informatie.

 • Filosofische cafés ook online

  Met ingang van het januari café 2023, zijn de cafés ook online te bezoeken. De presentaties en plenaire gesprekken kunnen vanuit huis worden gevolgd. De kosten hiervoor zijn voor de benodigde techniek en voor het verzorgen van de opnames.

 • Abdelkader Benali erelid Vrienden

  Tijdens het filosofisch café op 18 september ontving Abdelkader Benali het eerste erelidmaatschap van de Vrienden van de ISVW. Benali is een bruggenbouwer tussen mensen, media en culturen en past daarmee bij de Vrienden. Ook wij willen bruggen bouwen, tussen mensen en tussen publiek en filosofie.

 • Vriendenmagazine op papier

  Het is vanaf heden mogelijk om, tegen kostprijs, een papieren exemplaar van het Vriendenmagazine te bestellen en thuis te laten bezorgen. Klik op  bovenstaande afbeelding om naar de bestelpagina te gaan, of ga naar https://isvw.nl/shop/vriendenmagazine-2023-nummer-3-fysieke-editie/