Photo by Joseph Frank on Unsplash

De ’capabilities’ van Martha Nussbaum

Filosofisch café 19 maart 2023 15:00 – 17:00 uur:
De ‘capabilities’ van Martha Nussbaum, inspiratiebron voor sociale verandering

In november 2022 kreeg de Amerikaanse filosoof Martha Nussbaum de Spinozalens 2022, een filosofieprijs voor internationale denkers die een bijdrage geleverd hebben aan de ethische reflectie op onze samenleving. Haar theorie over menselijke vermogens, de zogeheten capability-benadering, vormde voor de jury een belangrijke aanleiding om haar de prijs toe te kennen. Wat houdt die theorie in en hoe kun je die inzetten voor maatschappelijke problemen? Daarover gaat dit filosofisch café.

Regine Dugardyn is filosoof en was projectleider van Designing the Digital Good. Zij zal in dit café de antwoorden op die vragen toelichten aan de hand van voorbeelden uit de educatieve wedstrijd Designing the Digital Good. In die wedstrijd voor leerlingen uit het voortgezet onderwijs stond de mentale gezondheid van jongeren in de digitale wereld centraal. Hoe kan die gezondheid op grond van de capility-benadering verbeterd worden? Deelnemers aan de bijeenkomst zullen na de pauze uitgenodigd worden om mee te denken over mogelijke verbeteringen die relevant zijn voor jong en oud.

Het project Designing the Digital Good is gesubsidieerd door de Vrienden van de ISVW.

Programma

Het programma voor deze middag is als volgt:

15:00 uur: Welkom en introductie van het thema
15:05 uur: Regine Dugardyn over Nussbaums ‘capability approach’ en Designing the digital good
15:50 uur: Korte pauze
16:00 uur: Brainstorm over verbeteringen van mentale gezondheid in de digitale wereld
17:00 uur: Afsluiting met een hapje en een drankje aan de bar.

Deelname

Toegang is € 10,- voor vrienden, € 10,- voor introducés van vrienden en € 25,- voor overige belangstellenden.
Aanmelden kan op de website van ISVW via deze link.

Digitaal deelnemen

Het is bij dit café ook mogelijk om het plenaire gedeelte digitaal bij te wonen. Wie daar interesse in heeft, kan dat bij het aanmelden aangeven. Te zijner tijd krijg je dan een Zoom-link toegestuurd waarmee het mogelijk is om het café digitaal te volgen.

Kidscafé

Willen de (klein)kinderen ook mee? Meld ze aan voor het kidscafé dat gelijktijdig plaatsvindt. Klik hier voor het kidscafé.


Comments are closed.

Back to Top ↑

  Aankomende evenementen

 • Doe mee met de essaywedstrjid


  Ben jij een jonge denker en wil je je profileren als publieksfilosoof? Doe dan mee aan de Kitty van der Vliet Essaywedstrijd, door een prikkelend essay te schrijven over het thema ‘Woedend en wijs‘. Huist er wijsheid in woede? Of is woede vooral een obstakel voor wijsheid? ISVW Uitgevers publiceert de beste vijf essays; de winnaar ontvangt €2500,-. Lees verder

 • Hans Achterhuis erelid Vrienden

  Tijdens de opening van het vernieuwde filosofenpad op 9 juni 2024 ontving Hans Achterhuis het erelidmaatschap van de Vrienden van de ISVW. Hans is emeritus-hoogleraar filosofie en een gerenommeerde Nederlandse filosoof, gespecialiseerd in sociale en techniekfilosofie. Als filosofisch zwaargewicht plaatste hij de hectiek van het nieuws in een groter verband en wist hij deze toegankelijk te maken voor een breed publiek. Hans is sinds 1991 Vriend van de ISVW.

 • Gesubsidieerd door de Vrienden

  Het Handboek Logica, geschreven door Josina Carolina van Lynden en bewerkt door Roek Vermeulen, is mede tot stand gekomen door subsidie van de Vrienden van de ISVW. Het is het eerste  logicaboek dat door een vrouw is geschreven — en dat in 1770, toen meisjes niet eens naar school mochten.

 • Vriendenmagazine op papier


  Het is vanaf heden mogelijk om, tegen kostprijs, een papieren exemplaar van het Vriendenmagazine thuis te laten bezorgen. Klik hier om te bestellen.

 • Cadeautip: geef Vriendschap!


  Met deze kaart wordt de ontvanger gedurende één jaar Vriend van de ISVW en steunt daarmee ook de publieksfilosofie. Je kunt een jaar lang voor een vriendenprijs deelnemen aan filosofische cafés, krijgt vier keer het Vriendenmagazine, maakt een Vriendenwandeling en ontmoet andere Vrienden van de publieksfilosofie. Klik hier om te bestellen.