Filosofisch Café

De Vrienden van de ISVW organiseren acht maal per jaar een Filosofisch Café.  Bij deze bijeenkomsten staat een actueel filosofisch of maatschappelijk onderwerp centraal. Een expert verzorgt de inleiding waarna deelnemers kunnen reflecteren op het thema en met elkaar een dialoog of debat aangaan, afhankelijk van het onderwerp. Het gaat op deze zondagmiddagen om het stimuleren van ontmoeting en verbinding. Deze bijeenkomst is openbaar en voor iedereen toegankelijk.

Tegelijk met het Filosofisch Café verzorgt Brenda Raa het Filosofisch KidsCafé.

Voor beide cafés kan men zich aanmelden via de website van de ISVW.

In 2023 staan de volgende filosofische cafés op het programma:

15 januari 2023: Waarom schurken pech hebben en helden geluk. Jurriën Hamer zal zijn boek, waarmee hij de Socratesbeker won, over de vrije wil presenteren en hierover in gesprek gaan met Huub Brouwer, onderzoeker op het snijvlak van politieke filosofie en economie.

19 februari 2023: Leviathan en het hedendaagse Rusland. In dit café reflecteren we op de situatie in het hedendaagse Rusland, op basis van de film Leviathan en een lezing van Laura Starink.

Photo by Mihail Tregubov on Unsplash

19 maart 2023: De ‘capabilities’ van Martha Nussbaum. In het kader van de Spinozalens staat Martha Nussbaums ‘capability-benadering’ centraal. Vanuit deze benadering belichten we de ontwerpwedstrijd ‘Designing the digital good’.

16 april 2023: Franciscus van den Enden. Filosofisch café met lezing van Erno Eskens en gesprek over het leven en werk van Franciscus van den Enden.  

21 mei 2023: Vriendendag: ‘Wijsheid en pracht uit het land van de rijzende zon’. Een dagprogramma van 11-17 uur met lezingen en workshops over Japanse/Oosterse filosofie en -cultuur, inclusief Japanse lunch. In samenwerking met Peter Jansen van De Vertraagde Tijd. 

18 juni 2023: ALV en café met thema ‘Vriendenwijsheid’. Algemene ledenvergadering om 13.30 uur. Aansluitend filosofisch café met workshops door deskundige Vrienden. 

17 september 2023: Filosofisch café. Het thema voor dit café wordt te zijner tijd bekendgemaakt. 

15 oktober 2023: Schrijfdialoog waarbij de Vrienden tijdens dit café een essay, gedicht, betoog of verhaal voordragen. Gesprek over het thema en creatieve schrijfoefeningen met Marc van Dijk, schrijver en journalist. 

19 november 2023: Filosofische wandeling

Een overzicht van de filosofische cafés die eerder hebben plaatsgevonden vindt u op de archiefpagina.


Comments are closed.

Back to Top ↑

  Aankomende evenementen

 • Vacatures bestuur

  Met het bereiken van het einde van de bestuurstermijn ontstaan er vacatures in het bestuur van de Vrienden. Wij zijn op zoek naar een nieuwe secretaris en naar een of meerdere algemeen bestuursleden. Interesse? Kijk dan op deze pagina voor meer informatie.

 • Filosofische cafés ook online

  Met ingang van het januari café 2023, zijn de cafés ook online te bezoeken. De presentaties en plenaire gesprekken kunnen vanuit huis worden gevolgd. De kosten hiervoor zijn voor de benodigde techniek en voor het verzorgen van de opnames.

 • Gesubsidieerde initiatieven 2022

  In 2022 ontvingen veel publieks-filosofische initiatieven een subsidie van de Vrienden: de Socratesbeker, Stichting Spinozalens, Amsterdamse Nacht van de Filosofie, Centrum Kinderfilosofie Nederland, en verschillende projecten van de ISVW. Lees er hier meer over.

 • Abdelkader Benali erelid Vrienden

  Tijdens het filosofisch café op 18 september ontving Abdelkader Benali het eerste erelidmaatschap van de Vrienden van de ISVW. Benali is een bruggenbouwer tussen mensen, media en culturen en past daarmee bij de Vrienden. Ook wij willen bruggen bouwen, tussen mensen en tussen publiek en filosofie.

 • Vriendenmagazine op papier

  Het is vanaf heden mogelijk om, tegen kostprijs, een papieren exemplaar van het Vriendenmagazine te bestellen en thuis te laten bezorgen. Klik op  bovenstaande afbeelding om naar de bestelpagina te gaan, of ga naar https://isvw.nl/shop/vriendenmagazine-2023 nummer 1