Gastvrijheid met Peter Venmans

Filosofisch café 17 september 2023, 15:00-17:00 uur

In de schaduw van prachtige kustlijnen en betoverende landschappen bloeit een paradox op die de complexe realiteit van onze wereld weerspiegelt. Terwijl toeristen zich verlustigen in luxe resorts en zich tegoed doen aan de geneugten van de lokale keuken, worden er elders mensen gedwongen om te vluchten voor oorlog, geweld en onderdrukking. Achtervolgd door angst en wanhoop verlaten ze hun vertrouwde omgeving waar ze zijn opgegroeid en waar hun wortels liggen, en gaan op zoek naar een veilige haven om te overleven en nieuw geluk te vinden. Zowel de overeenkomst als de tegenstelling tussen beide groepen kan niet sterker zijn. Mensen van beide groepen zijn op zoek naar de gastvrijheid van de locatie waar zij hun toevlucht zoeken. Beide groepen bestaan uit gelukszoekers maar voor beide gelden totaal verschillend gastvrijheidsperspectieven.

Dit jaar werd het boek Gastvrijheid van de Belgische filosoof Peter Venmans bekroond met de Socratesbeker. Dit boek presenteert een breed scala van filosofische inzichten en tradities die samenhangen met het begrip gastvrijheid. Aan het eind van dit boeiende boek gaat Peter Venmans ook in op de paradox van het massatoerisme en de vluchtelingenproblematiek.

Het is uiterst relevant om de huidige vluchtelingenproblematiek vanuit het perspectief van ‘gastvrijheid’ te beschouwen. Hoe gastvrij kan je immers zijn, wanneer er opeens meer gasten op jouw deur kloppen dan jij in staat of bereid bent te ontvangen? Wij zijn dan ook verheugd dat we in dit filosofisch café Peter Venmans gastvrij mogen verwelkomen. Peter zal ons introduceren in de filosofische inzichten die relevant zijn voor het begrijpen van het gastvrijheidsprobleem van de vluchtelingenproblematiek. Vervolgens kunnen we met hem en met elkaar hierover reflecteren.

Spreker

 Peter Venmans (1963) is een Vlaamse filosoof en hispanist. Hij schreef verschillende filosofische essays waaronder Amor Mundi (2016) en Discretie (2019). Zijn boek Gastvrijheid werd in 2023 bekroond met de Socratesbeker voor het prikkelendste filosofieboek van 2022.

Programma

Het programma ziet er als volgt uit:

15:00 uur: Welkom en introductie van het thema
15:10 uur: Peter Venmans presenteert zijn boek Gastvrijheid
16:00 uur: Korte pauze
16:15 uur: Gesprek met de Vrienden, vragen en reacties
17:00 uur: Afsluiting met een hapje en een drankje aan de bar

Locatie

Dit filosofische café vindt plaats op locatie bij de ISVW te Leusden. Daarnaast is het mogelijk om het café online te volgen.

Aanmelden

Iedereen die aan het filosofisch café wil deelnemen kan zich opgeven op de website van ISVW via deze link. Toegang is € 10,- voor vrienden, € 10,- voor introducés van vrienden en € 25,- voor overige belangstellenden.


Kidscafé

Willen de (klein)kinderen ook mee? Meld ze aan voor het kidscafé dat gelijktijdig plaatsvindt. Klik hier voor het kidscafé.

Klik op deze link om naar het overzicht van alle cafés van dit jaar te gaan.


Comments are closed.

Back to Top ↑

  Aankomende evenementen

 • Cadeautip: geef Vriendschap!


  Met deze kaart wordt de ontvanger gedurende één jaar Vriend van de ISVW en steunt daarmee ook de publieksfilosofie. Je kunt een jaar lang voor een vriendenprijs deelnemen aan filosofische cafés, krijgt vier keer het Vriendenmagazine, maakt een Vriendenwandeling en ontmoet andere Vrienden van de publieksfilosofie. Klik hier om te bestellen.

 • Hans Achterhuis erelid Vrienden

  Tijdens de opening van het vernieuwde filosofenpad op 9 juni 2024 ontving Hans Achterhuis het erelidmaatschap van de Vrienden van de ISVW. Hans is emeritus-hoogleraar filosofie en een gerenommeerde Nederlandse filosoof, gespecialiseerd in sociale en techniekfilosofie. Als filosofisch zwaargewicht plaatste hij de hectiek van het nieuws in een groter verband en wist hij deze toegankelijk te maken voor een breed publiek. Hans is sinds 1991 Vriend van de ISVW.

 • Gesubsidieerd door de Vrienden

  Het Handboek Logica, geschreven door Josina Carolina van Lynden en bewerkt door Roek Vermeulen, is mede tot stand gekomen door subsidie van de Vrienden van de ISVW. Het is het eerste  logicaboek dat door een vrouw is geschreven — en dat in 1770, toen meisjes niet eens naar school mochten.

 • Vriendenmagazine op papier


  Het is vanaf heden mogelijk om, tegen kostprijs, een papieren exemplaar van het Vriendenmagazine thuis te laten bezorgen. Klik hier om te bestellen.