Gesubsidieerde initiatieven 2022

In de eerste subsidieronde van 2022 zijn de hieronder vermelde initiatieven gesubsidieerd door de Vrienden van de ISVW:

De winnaar van de Socratesbeker

Socratesbeker

De Socratesbeker is de prijs voor het meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende Nederlandstalige filosofieboek dat in het voorgaande jaar is verschenen. Op de shortlist in 2022 stonden Lieke Asma met Mijn intenties en ik, Jurriën Hamer met Waarom schurken pech hebben en helden geluk, Patrick Loobuyck met Voor elkaar – met elkaar, Frank Meester met Waarom we de wereld niet rond kunnen krijgen en Hans Schnitzler met Wij nihilisten. De jury koos Jurriën Hamer als winnaar met zijn uitwerking van een nieuwe filosofie van de vrije wil. De Vrienden van de ISVW zijn in de jaren 2022-2025 een belangrijke sponsor van deze prijs.

Nacht van de Filosofie Amsterdam

Nacht van de Filosofie Amsterdam

Op 2 april vond in Theater De Brakke Grond de Amsterdamse Nacht van de Filosofie plaats. Tijdens een feestelijke avond maakten bezoekers kennis met allerlei filosofen en filosofieën, ‘een avondje uit met inhoud’. Op het podium stonden onder meer de Franse filosoof Charles Pépin, de Vlaamse psychiater Paul Verhaeghe en stand-up filosoof Laura van Dolron. Tinneke Beeckman besprak de inzichten van Machiavelli en Frank Meester presenteerde zijn filosofie van het inconsequentialisme.
De Vrienden van de ISVW steunden de organisatie met een garantie-subsidie.

Designing the Digital Good

Martha Nussbaum

De Stichting Internationale Spinozaprijs organiseert tussen juni en november 2022 de ontwerpwedstrijd Designing the Digital Good, in samenwerking met innovatieplatform voor de jeugdzorg Garage 2020. Voor deze wedstrijd ontwerpen leerlingen, studenten en jonge professionals instrumenten die een of meer capabilities – zoals geformuleerd door Martha Nussbaum – versterken bij kinderen en jongeren in de digitale wereld. De gebruikte ontwerpmethode is een combinatie van Design Thinking en de capability-benadering van Nussbaum. Een jury onder leiding van prof. dr. Jet Bussemaker zal tijdens de uitreiking van de Spinozalens een van de inzendingen tot winnaar uitroepen.


Comments are closed.

Back to Top ↑

  Aankomende evenementen

 • Abdelkader Benali erelid Vrienden

  Tijdens het filosofisch café op 18 september ontving Abdelkader Benali het eerste erelidmaatschap van de Vrienden van de ISVW. Benali is een bruggenbouwer tussen mensen, media en culturen en past daarmee bij de Vrienden. Ook wij willen bruggen bouwen, tussen mensen en tussen publiek en filosofie.

 • Vriendenmagazine op papier

  Het is vanaf heden mogelijk om, tegen kostprijs, een papieren exemplaar van het Vriendenmagazine te bestellen en thuis te laten bezorgen. Klik op  bovenstaande afbeelding om naar de bestelpagina te gaan, of ga naar https://isvw.nl/shop/vriendenmagazine-2022-3

   

 • Gesubsidieerde initiatieven 2022

  In de eerste subsidie-ronde van 2022 ontvingen drie initiatieven een subsidie van de Vrienden: De Amsterdamse Nacht van de Filosofie, de Socratesbeker en de ontwerpwedstrijd Designing the Digital Good. Lees er hier meer over.