‘Heiligen en Hooligans’ met Ilke Montag


Filosofisch Café 21 november 2021, 15.00 – 17.00 uur

Inleiding

Het streven van veel medemensen om honderd jaar oud te worden stuit onder andere op het omvangrijke gebrek aan donororganen. Wie heeft er op cruciale momenten voorrang bij het verkrijgen van een donornier of een donorhart? Wie wordt er afgewezen? Tegelijkertijd zijn er gezonde volwassenen die lijden aan het leven en kampen met de vraag hoe op zorgvuldige wijze hun leven te beëindigen. Ook die kwestie is omgeven met emotionele, ethische en juridische haken en ogen.

Ilke Montag doet er nog een schepje bovenop. Zou aan het gebrek aan donororganen tegemoet gekomen kunnen worden door het te combineren met een soepel euthanasiebeleid?

In samenwerking met Editio en de ISVW heeft Ilke Montag deze vervlochten thematieken uitgewerkt in een geromantiseerde documentaire over twee jongvolwassenen, Frederik en Mie. Maar terwijl Mie wacht op een niertransplantatie en een vurige strijd voert om verder te kunnen leven, is Frederik levensmoe. Hij strijdt tegen het leven door zijn actieve vraag naar euthanasie.

Heiligen en hooligans is een brandend actueel boek, dat niet alleen een unieke inkijk biedt in de wereld van twee patiënten, die elk op hun manier worstelen met het leven, maar ook in de wereld van hun zorgverleners. Het is dus ook een boek over de helden van de zorg, die dag en nacht bezig zijn met kwesties van leven en dood.

Frans van der Lem (al jarenlang een actief lid van de Vrienden van de ISVW) heeft een recensie geschreven over ‘Heiligen en Hooligans’. Deze recensie kan hier worden geraadpleegd

Tijdens dit filosofisch café zal Ilke Montag een inleiding geven over deze complexe problematiek en gaat zijn graag met de deelnemers in gesprek om ook persoonlijk op dit onderwerp in te gaan.


Dr. Ilke Montag is medisch directeur van het Jan Yperman Ziekenhuis in Ieper, een functie die zij daarvoor bijna vier jaar lang vervulde in het Imeldaziekenhuis in Bonheiden. Door haar dagelijks werk als arts op de afdelingen nefrologie en oncologie is zij veelvuldig in aanraking gekomen met de twee cruciale aspecten van het menselijk leven die zij in haar boek heeft verwerkt. Het heeft haar doen nadenken over haar eigen leven: hoe lang zou ik op de barricades blijven staan om te blijven leven en wanneer zou ik het loslaten? Na hoeveel kuren chemo? Tot welke leeftijd zou ik nog gaan voor nierdialyse? Voor haarzelf zijn het hypothetische vragen, waarop zij ook niet direct een antwoord heeft. Maar die haar wel buitengewoon bezig houden.

Ike Montag is een veelzijdig arts, die naast haar loopbaan als behandelend arts en medisch directeur ook filosofie studeerde. In haar boek gaat zij in op een zeer actueel thema: ons aller wil om te leven versus de wil om waardig te sterven.


Programma

Het programma ziet er als volgt uit:
14.30 uur: Inloop met kopje koffie of thee
15:00 uur: Welkom en introductie van het thema
15.15 uur: Voordracht door Ilke Montag
16.00 uur: Gesprek met de aanwezigen, vragen en meningen
17.00 uur: Napraten aan de bar van ISVW met een hapje en drankje


Deelname

Toegang is € 10,- voor vrienden, € 10,- voor introducés van vrienden en € 25,- voor niet-vrienden.
Reserveren kan op de website van ISVW via deze link.


Terug naar Filosofische CafésComments are closed.

Back to Top ↑
  • Aankomende evenementen

  • Fellowship Vrienden van de ISVW

    Vanaf 2021 zal er jaarlijks een fellowship Publieksfilosofie georganiseerd worden bij de ISVW als gezamenlijk project van de ISVW en de Vrienden van de ISVW. Met dit fellowship willen wij een vooraanstaand filosoof aan de ISVW binden en diegene op onze beurt een platform bieden zich op het terrein van de publieksfilosofie te profileren.

    We starten in 2021 met een pilot en het is onze ambitie, wanneer deze pilot succesvol is, dat dit fellowship een reeks van vooraanstaande filosofen aan de ISVW gaat verbinden.

    Voor meer informatie: https://isvw.nl/fellowship/