‘Heiligen en Hooligans’ met Ilke Montag


Filosofisch Café 21 november 2021, 15.00 – 17.00 uur

Inleiding

Het streven van veel medemensen om honderd jaar oud te worden stuit onder andere op het omvangrijke gebrek aan donororganen. Wie heeft er op cruciale momenten voorrang bij het verkrijgen van een donornier of een donorhart? Wie wordt er afgewezen? Tegelijkertijd zijn er gezonde volwassenen die lijden aan het leven en kampen met de vraag hoe op zorgvuldige wijze hun leven te beëindigen. Ook die kwestie is omgeven met emotionele, ethische en juridische haken en ogen.

Ilke Montag doet er nog een schepje bovenop. Zou aan het gebrek aan donororganen tegemoet gekomen kunnen worden door het te combineren met een soepel euthanasiebeleid?

In samenwerking met Editio en de ISVW heeft Ilke Montag deze vervlochten thematieken uitgewerkt in een geromantiseerde documentaire over twee jongvolwassenen, Frederik en Mie. Maar terwijl Mie wacht op een niertransplantatie en een vurige strijd voert om verder te kunnen leven, is Frederik levensmoe. Hij strijdt tegen het leven door zijn actieve vraag naar euthanasie.

ISBN 9 789492 934550

Heiligen en hooligans is een brandend actueel boek, dat niet alleen een unieke inkijk biedt in de wereld van twee patiënten, die elk op hun manier worstelen met het leven, maar ook in de wereld van hun zorgverleners. Het is dus ook een boek over de helden van de zorg, die dag en nacht bezig zijn met kwesties van leven en dood.

Frans van der Lem (al jarenlang een actief lid van de Vrienden van de ISVW) heeft een recensie geschreven over ‘Heiligen en Hooligans’. Deze recensie kan hier worden geraadpleegd

Tijdens dit filosofisch café zal Ilke Montag een inleiding geven over deze complexe problematiek en gaat zij graag met de deelnemers in gesprek om ook persoonlijk op dit onderwerp in te gaan.


Dr. Ilke Montag is medisch directeur van het Jan Yperman Ziekenhuis in Ieper, een functie die zij daarvoor bijna vier jaar lang vervulde in het Imeldaziekenhuis in Bonheiden. Door haar dagelijks werk als arts op de afdelingen nefrologie en oncologie is zij veelvuldig in aanraking gekomen met de twee cruciale aspecten van het menselijk leven die zij in haar boek heeft verwerkt. Het heeft haar doen nadenken over haar eigen leven: hoe lang zou ik op de barricades blijven staan om te blijven leven en wanneer zou ik het loslaten? Na hoeveel kuren chemo? Tot welke leeftijd zou ik nog gaan voor nierdialyse? Voor haarzelf zijn het hypothetische vragen, waarop zij ook niet direct een antwoord heeft. Maar die haar wel buitengewoon bezig houden.

Ike Montag is een veelzijdig arts, die naast haar loopbaan als behandelend arts en medisch directeur ook filosofie studeerde. In haar boek gaat zij in op een zeer actueel thema: ons aller wil om te leven versus de wil om waardig te sterven. Dit boek krijgt momenteel veel aandacht in de media:


Programma

Het programma ziet er als volgt uit:
14.30 uur: Inloop met kopje koffie of thee
15:00 uur: Welkom en introductie van het thema
15.15 uur: Voordracht door Ilke Montag
16.00 uur: Gesprek met de aanwezigen, vragen en meningen
17.00 uur: Napraten aan de bar van ISVW met een hapje en drankje


Deelname

Toegang is € 10,- voor vrienden, € 10,- voor introducés van vrienden en € 25,- voor niet-vrienden.
Reserveren kan op de website van ISVW via deze link.


Terug naar Filosofische CafésComments are closed.

Back to Top ↑

  Aankomende evenementen

 • Cadeautip: geef Vriendschap!


  Met deze kaart wordt de ontvanger gedurende één jaar Vriend van de ISVW en steunt daarmee ook de publieksfilosofie. Je kunt een jaar lang voor een vriendenprijs deelnemen aan filosofische cafés, krijgt vier keer het Vriendenmagazine, maakt een Vriendenwandeling en ontmoet andere Vrienden van de publieksfilosofie. Klik hier om te bestellen.

 • Gesubsidieerd door de Vrienden

  Het Handboek Logica, geschreven door Josina Carolina van Lynden en bewerkt door Roek Vermeulen, is mede tot stand gekomen door subsidie van de Vrienden van de ISVW. Het is het eerste  logicaboek dat door een vrouw is geschreven — en dat in 1770, toen meisjes niet eens naar school mochten.

 • Abdelkader Benali erelid Vrienden

  Tijdens het filosofisch café op 18 september 2022 ontving Abdelkader Benali het eerste erelidmaatschap van de Vrienden van de ISVW. Benali is een bruggenbouwer tussen mensen, media en culturen en past daarmee bij de Vrienden. Ook wij willen bruggen bouwen, tussen mensen en tussen publiek en filosofie.

 • Vriendenmagazine op papier


  Het is vanaf heden mogelijk om, tegen kostprijs, een papieren exemplaar van het Vriendenmagazine thuis te laten bezorgen. Klik hier om te bestellen.