Het gedachtendier met Nanda van Bodegraven

In Het gedachtendier, dat in het voorjaar 2022 verscheen bij ISVW Uitgevers, introduceert filosoof Nanda van Bodegraven wetenschappelijk onderzoek naar het dier mens. Ze vertelt wat bijzonder is aan onze menselijke biologie en aan ons leven als onderdeel van de natuur. 

Het boek begeleidt je van verbazing naar verbazing: allerlei alledaagse vanzelfsprekendheden, zoals zintuiglijke waarnemingen, sociale emoties of ons taalgebruik, blijken buitengewoon als je ze door een wetenschappelijke bril bekijkt. Het gedachtendier laat de betovering van ons ogenschijnlijk gewone leven zien.

Aan het begin van een cursus over filosofie vertellen de deelnemers waarom ze meedoen. Enkele aanwezigen geven aan dat de voornaamste reden is dat ze worstelen met de zin van het leven.
‘De rol van de kerk is uitgespeeld. God is dood,’ zegt een vrouw van begin dertig. ‘Wetenschap onttovert de wereld nu eenmaal en maakt ons leven zinloos.’ Anderen knikken.
Ik wil protesteren. Daar is ze weer, denk ik: de gedachte dat wetenschappelijk onderzoek een zinvolle wereld ondermijnt. Ik denk daar heel anders over. Wetenschap onttovert niet, ze bétovert.
” – uit Het gedachtendier

In het filosofisch café vat Nanda het boek samen en gaan we in gesprek over de verwondering en bewondering van het menselijk leven. Je kan het boek van te voren lezen (het is in enkele uren te lezen), maar dat hoeft natuurlijk niet. Nanda vertelde eerder ook in de ISVW-podcast over haar boek.

Nanda van Bodegraven is filosoof en natuur(wetenschap)liefhebber. Ze realiseerde twee filosofische kunstprojecten in de openbare ruimte van Amsterdam en geeft regelmatig rondleidingen hierlangs. Nanda van Bodegraven publiceerde ook verschillende boeken over filosoferen met kinderen en trainde vele volwassenen daarin.

Programma:

Het programma ziet er als volgt uit:
15.00 uur: Welkom en introductie van het thema
15.15 uur: Voordracht door Nanda van Bodegraven
16.00 uur: Gesprek met de Vrienden, vragen en meningen
17.00 uur: Afronding met een hapje en drankje aan de bar, mogelijkheid om Het gedachtendier te laten signeren door Nanda van Bodegraven.


Deelname

Toegang is € 10,- voor vrienden, € 10,- voor introducés van vrienden en € 25,- voor overige belangstellenden.
Aanmelden kan op de website van ISVW via deze link.

Kidscafé

Willen de (klein)kinderen ook mee? Meld ze aan voor het kidscafé dat gelijktijdig plaatsvindt. Klik hier voor het kidscafé.

Terug naar Filosofische Cafés


Comments are closed.

Back to Top ↑

  Aankomende evenementen

 • Doe mee met de essaywedstrjid


  Ben jij een jonge denker en wil je je profileren als publieksfilosoof? Doe dan mee aan de Kitty van der Vliet Essaywedstrijd, door een prikkelend essay te schrijven over het thema ‘Woedend en wijs‘. Huist er wijsheid in woede? Of is woede vooral een obstakel voor wijsheid? ISVW Uitgevers publiceert de beste vijf essays; de winnaar ontvangt €2500,-. Lees verder

 • Hans Achterhuis erelid Vrienden

  Tijdens de opening van het vernieuwde filosofenpad op 9 juni 2024 ontving Hans Achterhuis het erelidmaatschap van de Vrienden van de ISVW. Hans is emeritus-hoogleraar filosofie en een gerenommeerde Nederlandse filosoof, gespecialiseerd in sociale en techniekfilosofie. Als filosofisch zwaargewicht plaatste hij de hectiek van het nieuws in een groter verband en wist hij deze toegankelijk te maken voor een breed publiek. Hans is sinds 1991 Vriend van de ISVW.

 • Gesubsidieerd door de Vrienden

  Het Handboek Logica, geschreven door Josina Carolina van Lynden en bewerkt door Roek Vermeulen, is mede tot stand gekomen door subsidie van de Vrienden van de ISVW. Het is het eerste  logicaboek dat door een vrouw is geschreven — en dat in 1770, toen meisjes niet eens naar school mochten.

 • Vriendenmagazine op papier


  Het is vanaf heden mogelijk om, tegen kostprijs, een papieren exemplaar van het Vriendenmagazine thuis te laten bezorgen. Klik hier om te bestellen.

 • Cadeautip: geef Vriendschap!


  Met deze kaart wordt de ontvanger gedurende één jaar Vriend van de ISVW en steunt daarmee ook de publieksfilosofie. Je kunt een jaar lang voor een vriendenprijs deelnemen aan filosofische cafés, krijgt vier keer het Vriendenmagazine, maakt een Vriendenwandeling en ontmoet andere Vrienden van de publieksfilosofie. Klik hier om te bestellen.