Het gedachtendier met Nanda van Bodegraven

In Het gedachtendier, dat in het voorjaar 2022 verscheen bij ISVW Uitgevers, introduceert filosoof Nanda van Bodegraven wetenschappelijk onderzoek naar het dier mens. Ze vertelt wat bijzonder is aan onze menselijke biologie en aan ons leven als onderdeel van de natuur. 

Het boek begeleidt je van verbazing naar verbazing: allerlei alledaagse vanzelfsprekendheden, zoals zintuiglijke waarnemingen, sociale emoties of ons taalgebruik, blijken buitengewoon als je ze door een wetenschappelijke bril bekijkt. Het gedachtendier laat de betovering van ons ogenschijnlijk gewone leven zien.

Aan het begin van een cursus over filosofie vertellen de deelnemers waarom ze meedoen. Enkele aanwezigen geven aan dat de voornaamste reden is dat ze worstelen met de zin van het leven.
‘De rol van de kerk is uitgespeeld. God is dood,’ zegt een vrouw van begin dertig. ‘Wetenschap onttovert de wereld nu eenmaal en maakt ons leven zinloos.’ Anderen knikken.
Ik wil protesteren. Daar is ze weer, denk ik: de gedachte dat wetenschappelijk onderzoek een zinvolle wereld ondermijnt. Ik denk daar heel anders over. Wetenschap onttovert niet, ze bétovert.
” – uit Het gedachtendier

In het filosofisch café vat Nanda het boek samen en gaan we in gesprek over de verwondering en bewondering van het menselijk leven. Je kan het boek van te voren lezen (het is in enkele uren te lezen), maar dat hoeft natuurlijk niet. Nanda vertelde eerder ook in de ISVW-podcast over haar boek.

Nanda van Bodegraven is filosoof en natuur(wetenschap)liefhebber. Ze realiseerde twee filosofische kunstprojecten in de openbare ruimte van Amsterdam en geeft regelmatig rondleidingen hierlangs. Nanda van Bodegraven publiceerde ook verschillende boeken over filosoferen met kinderen en trainde vele volwassenen daarin.

Programma:

Het programma ziet er als volgt uit:
15.00 uur: Welkom en introductie van het thema
15.15 uur: Voordracht door Nanda van Bodegraven
16.00 uur: Gesprek met de Vrienden, vragen en meningen
17.00 uur: Afronding met een hapje en drankje aan de bar, mogelijkheid om Het gedachtendier te laten signeren door Nanda van Bodegraven.


Deelname

Toegang is € 10,- voor vrienden, € 10,- voor introducés van vrienden en € 25,- voor overige belangstellenden.
Aanmelden kan op de website van ISVW via deze link.

Kidscafé

Willen de (klein)kinderen ook mee? Meld ze aan voor het kidscafé dat gelijktijdig plaatsvindt. Klik hier voor het kidscafé.

Terug naar Filosofische Cafés


Comments are closed.

Back to Top ↑

  Aankomende evenementen

 • Cadeautip: geef Vriendschap!


  Met deze kaart wordt de ontvanger gedurende één jaar Vriend van de ISVW en steunt daarmee ook de publieksfilosofie. Je kunt een jaar lang voor een vriendenprijs deelnemen aan filosofische cafés, krijgt vier keer het Vriendenmagazine, maakt een Vriendenwandeling en ontmoet andere Vrienden van de publieksfilosofie. Klik hier om te bestellen.

 • Gesubsidieerd door de Vrienden

  Het Handboek Logica, geschreven door Josina Carolina van Lynden en bewerkt door Roek Vermeulen, is mede tot stand gekomen door subsidie van de Vrienden van de ISVW. Het is het eerste  logicaboek dat door een vrouw is geschreven — en dat in 1770, toen meisjes niet eens naar school mochten. Op 12 mei 2024 geeft Erno Eskens er een lezing over op de ISVW.

 • Abdelkader Benali erelid Vrienden

  Tijdens het filosofisch café op 18 september 2022 ontving Abdelkader Benali het eerste erelidmaatschap van de Vrienden van de ISVW. Benali is een bruggenbouwer tussen mensen, media en culturen en past daarmee bij de Vrienden. Ook wij willen bruggen bouwen, tussen mensen en tussen publiek en filosofie.

 • Vriendenmagazine op papier


  Het is vanaf heden mogelijk om, tegen kostprijs, een papieren exemplaar van het Vriendenmagazine thuis te laten bezorgen. Klik hier om te bestellen.