Het melancholische brein

Online Filosofisch Café, zondag 18 april 2021, 15.00 – 17.00 uur

Het thema van deze middag sluit aan bij het café van maart over ‘de kunst van het ongelukkig zijn’. De invalshoek die keer was gekozen vanuit de presentatie van Dirk de Wachter. In het café van april kiezen we de invalshoek van ons brein. Wij zijn per slot niet alleen ons brein, maar meer dan dat. Tegelijkertijd vinden in ons hoofd wel interessante processen plaats die invloed hebben op ons melancholisch gevoel. Dankzij de technologie van de FMRI -scan kunnen we immers in het brein kijken. Hoe groot is dat aandeel van die hersenprocessen eigenlijk? Wat is de invloed van ons brein op ons gemoed? Hoe komt het dat de een leert van tegenslag en het voor de ander een reden is om in een diepe put weg te zakken? Hoe werken al die chemische stoffen in ons brein en wat is er belangrijker, onze omgeving of het genenpakketje dat we mee hebben gekregen als het gaat om leren en gedrag. In dit café gaan we in op de kennis die er is over ons brein en onze emoties.

We hebben een expert op het gebied van leren, gedrag en brein in dit café, die ons in een presentatie[FA1]  meer gaat vertellen over dit thema. Ria van Dinteren is organisatie- en onderwijskundige. Oorspronkelijk opgeleid voor het basisonderwijs kent ze zowel het onderwijs als het bedrijfsleven goed. Ze is thuis in thema’s zoals innovatief leren, ze houdt zich bezig met de toepassing van breinkennis in organisaties en verzorgt onderwijs bij diverse universiteiten. Zij werkt als (internationaal) coach en begeleider van managementteams en heeft meerdere boeken over het neurowetenschap op haar naam staan waaronder Brein@work dat in 2011 genomineerd is als managementboek van het jaar. Daarnaast geeft zij veelvuldig lezingen en presentaties over dit thema.


Programma

Het programma op 18 april ziet er als volgt uit:

15:00: Welkom, technische toelichting en introductie van het thema van vandaag;
15:15: Presentatie ‘brein, leren en gedrag’
16:00: Korte pauze
16:10: Vragen aan Ria en plenair gesprek
17:00: Afsluiting

Iedereen die aan dit Café wil deelnemen kan zich opgeven via de website van de ISVW (www.isvw.nl) en zal dan een email met code en nadere instructies krijgen. Ook krijgt de deelnemer dan de link voor het bekijken van de presentatie.

Met de meeting-link kan op de betreffende zondag vanaf 14.45u. worden ingelogd met vrijwel alle laptops, notebooks, tablets en smartphones. We maken gebruik van het programma Zoom dat ruimte biedt aan maximaal honderd deelnemers.


Terug naar Filosofische Cafés


Comments are closed.

Back to Top ↑

    Aankomende evenementen

  • Gesubsidieerd door de Vrienden

    In 2024 subsidiëren de Vrienden het filosofiefestival Denkkracht, het vernieuwde Filosofenpad, de Kitty van der Vliet Essaywedstrijd, het ISVW Fellowship en de Socratesbeker. Lees hier meer over het aanvragen van subsidie voor publieksfilosofie. 

  • Ereleden Vrienden

    Hans Achterhuis (benoemd tot erelid in 2024) en Abdelkader Benali (benoemd tot erelid in 2022).

  • Vriendenmagazine op papier


    Het is vanaf heden mogelijk om, tegen kostprijs, een papieren exemplaar van het Vriendenmagazine thuis te laten bezorgen. Klik hier om te bestellen.

  • Cadeautip: geef Vriendschap!


    Met deze kaart wordt de ontvanger gedurende één jaar Vriend van de ISVW en steunt daarmee ook de publieksfilosofie. Hij of zij kan een jaar lang voor een vriendenprijs deelnemen aan filosofische cafés, krijgt vier keer het Vriendenmagazine, kan tegen een vriendenprijs deelnemen aan de jaarlijkse Vriendendag en komt in aanmerking voor korting op cursussen bij de ISVW. Klik hier om te bestellen.