Intieme vreemden

Tijdens het filosofisch café op zondag 18 september staat het thema Intieme Vreemden centraal. Schrijver Abdelkader Benali zal met een lezing zijn licht hierop laten schijnen. Mariska van Dam, winnaar van de Kitty Essayprijs 2022, zal haar essay Mijn vreemde schouders voordragen en uit handen van juryvoorzitter Désanne van Brederode haar prijs in ontvangst nemen.


De ander

Door Abdelkader Benali

Beschavingen hebben geworsteld met de vraag hoe de ander te ontvangen. Is de ander een potentiële bedreiging of is de ander gezonden door een hogere macht om onze bereidheid tot gastvrijheid te testen? Of roept de ander het algemene menselijke in ons op, een voortdurende herinnering aan de betrokkenheid die het bestaan op ons uitoefent? Nooit valt de ander samen met het zelf. De ander beweegt naar ons toe of van ons vandaan. De grote veranderingen waar onze wereld doorheen gaat hebben onze relatie tot de ander op scherp gesteld. We ontvangen gastvrij, dan sluiten we de deur ferm. We categoriseren de ander, maar is het niet zo dat we de ander nodig hebben om vrij te worden?
Wat gebeurt er met je als je als de ander wordt aangesproken? Wie ben je voor de ander? Hoe gaan we om met de misverstanden die ontstaan uit het elkaar niet zien?

Abdelkader Benali werd in 1975 geboren in Marokko en kwam als klein jongetje naar Nederland. In 1996 debuteerde hij als schrijver met Bruiloft aan zee, over een bruidegom die vlucht voor zijn eigen bruiloft, en over culturele verwarring, ontworteling en migrantenproblematiek. In zijn latere romans komt de dubbele culturele identiteit van migranten geregeld terug als thema. Naast romans schrijft Benali ook toneelteksten, poëzie en non-fictie. Zijn nieuwe boek Paradijsvogel boven de Hoge Woerd wordt verwacht in augustus 2022.


Mijn vreemde schouders winnaar Kitty Essayprijs 2022 

Door Mariska van Dam 

Sinds juni vorig jaar draag ik kisten. Daarmee bedoel ik niet, zoals een vriend van me dacht, dat ik mijn voeten voortaan schoei in soldatenkistjes; ik bedoel dat ik doodskisten draag. Als bijbaan. De tijd dat oude mannen met stemmig gelaat en stramme rug de kisten op hun schouders tilden, ligt allang achter ons. Tegenwoordig zijn het voornamelijk studenten die worden ingehuurd als dragers. Het feminisme slaat de uitvaartbranche niet over en daarom loop ook ik (v) mee met de rouwauto, til ik de kist samen met mijn team de kerk of het uitvaartcentrum in, deel ik bloemen uit en laat ik de kist met touwen in het graf zakken. Dalen, noemen we dat. Heel soms help ik bij de overledene thuis met het sluiten van de kist. Voorzichtig, bijna teder, schuiven we het deksel er dan overheen en draaien we de knoppen vast. Alsof je een baby in zijn wieg legt en de dekens nog even aantrekt, zo voelt het. 

Dit is het begin van het winnende essay van de Kitty Essaywedstrijd 2022. Zie voor het juryrapport deze link.


Deelname

Toegang is € 10,- voor vrienden, € 10,- voor introducés van vrienden en € 25,- voor overige belangstellenden.
Reserveren kan op de website van ISVW via deze link.

Kidscafé

Willen de (klein)kinderen ook mee? Meld ze aan voor het kidscafé dat gelijktijdig plaatsvindt. Klik hier voor het kidscafé.


Comments are closed.

Back to Top ↑

  Aankomende evenementen

 • Vriendenmagazine op papier

  Het is vanaf heden mogelijk om, tegen kostprijs, een papieren exemplaar van het Vriendenmagazine te bestellen en thuis te laten bezorgen. Klik op  bovenstaande afbeelding om naar de bestelpagina te gaan, of ga naar https://isvw.nl/shop/vriendenmagazine-2022-2/

   

 • Winnaar Kitty Essaywedstrijd

  Uit 16 inzendingen heeft de jury het essay van Mariska van Dam gekozen tot het beste essay van 2022.

  ISVW en de Vrienden van de ISVW organiseren samen een essaywedstrijd voor jonge filosofen. Door Vrienden van de ISVW is voor de winnaar een prijs van € 2.500,- beschikbaar gesteld. Kijk verder op de informatiepagina.

 • Lezing Benali in september

  De lezing van Abdelkader Benali voor het Kitty van der Vliet Symposium is verplaatst naar het Filosofisch Café van 18 september 2022.

 • Gesubsidieerde initiatieven 2022

  In de eerste subsidie-ronde van 2022 ontvingen drie initiatieven een subsidie van de Vrienden: De Amsterdamse Nacht van de Filosofie, de Socratesbeker en de ontwerpwedstrijd Designing the Digital Good. Lees er hier meer over.