Laat de Bloem ontluiken: nō-theater tussen zelf en zelfloosheid – Michel Dijkstra

Filosofisch Café 21 januari 2024 – 15:00-17:00 uur

De Powerpoint-presentatie van de lezing van Michel Dijkstra is hier te vinden.

Tijdens dit café presenteert Michel Dijkstra zijn nieuwe boek Japanse filosofie – De denkweg van verfijning en verbinding (Uitgeverij Boom, te verschijnen 12 januari 2024).  Het is voor het eerst dat er een overzicht van 3000 jaar Japanse filosofie in het Nederlands beschikbaar komt. In het boek staan de drie grote premoderne denktradities en hun interactie centraal: shintō, boeddhisme en confucianisme. Shintō leert je om je met het leven te verbinden en je geborgen te voelen in het hier-en-nu. Het boeddhisme wijst juist de weg van onthechting en acceptatie van de vergankelijkheid. Het confucianisme toont hoe je de staat harmonieus kunt ordenen en bovendien deugdzaam kunt besturen. Voor klassieke Japanse intellectuelen zijn deze denktradities geen gescheiden werelden, maar vormen ze één denkweg waarmee de mens het leven kan verfijnen en de verbinding met de wereld kan verdiepen.

Michel Dijkstra is geen onbekende voor de ISVW. Hij heeft diverse filosofieweken begeleid en gaf op de Japandag in mei 2023 een voorproefje van zijn boek. Om doublures te voorkomen, kiest Michel voor dit café een nieuwe invalshoek om de veelzijdigheid van de Japanse filosofie te laten zien: het nō-theater van Zeami. Deze vijftiende-eeuwse meester heeft in Japan een status die vergelijkbaar is met die van Shakespeare bij ons. Margreet de Zeeuw, lid van de commissie voor de filosofische cafés en in haar promotietraject bezig met Japanse filosofie, zal een korte inleiding houden.

Om de middag een extra feestelijk tintje te geven, speelt Fumiko Miura traditionele Okinawa muziek. Fumiko Miura werd geboren in Shinshiro in Japan en studeerde sociologie aan de Erasmus Universiteit. Ze werkt als leraar Japans en is de auteur van het boek Polderjapanner (Uitgeverij Van Oorschot, 2023).

Na afloop van de bijeenkomst signeert Michel Dijkstra zijn nieuwe boek.

Spreker

Michel Dijkstra studeerde filosofie, journalistiek en Sanskriet in Groningen. Hij schreef onder andere Oosterse filosofie in een notendop en Zenboeddhisme. Hij publiceert regelmatig in Filosofie Magazine en Boeddha Magazine. Naast het verzorgen van cursussen voor de ISVW en andere onderwijsinstellingen werkt hij aan een proefschrift over Meister Eckhart en zenmeester Dōgen.

Programma

Het programma ziet er als volgt uit:

15.00 uur: Welkom en inleiding door Margreet de Zeeuw
15.10 uur: Inleiding en muziek door Fumiko Miura
15.20 uur: Lezing door Michel Dijkstra
16.00 uur: Korte pauze
16.15 uur: Muziek door Fumiko Miura
16.25 uur: Gesprek met de Vrienden, vragen en reacties
17:00 uur: Afsluiting met een hapje en een drankje aan de bar. Michel Dijkstra signeert zijn nieuwe boek.

Locatie

Het filosofische café vindt plaats op locatie bij de ISVW te Leusden, daarnaast is het mogelijk om via Zoom deel te nemen.

Aanmelden

Iedereen die aan het filosofisch café wil deelnemen kan zich opgeven op de website van ISVW via deze link. Toegang is € 10,- voor vrienden, € 10,- voor introducés van vrienden en € 25,- voor overige belangstellenden.

Digitaal deelnemen

Het is bij dit café ook mogelijk om het plenaire gedeelte digitaal bij te wonen. Wie daar interesse in heeft, kan dat bij het aanmelden aangeven. Te zijner tijd krijg je dan een Zoom-link toegestuurd waarmee het mogelijk is om het café digitaal te volgen.


Kidscafé

Willen de (klein)kinderen ook mee? Meld ze aan voor het kidscafé dat gelijktijdig plaatsvindt. Klik hier voor het kidscafé.

Klik op deze link om naar het overzicht van alle cafés van dit jaar te gaan.


Comments are closed.

Back to Top ↑

  Aankomende evenementen

 • Cadeautip: geef Vriendschap!


  Met deze kaart wordt de ontvanger gedurende één jaar Vriend van de ISVW en steunt daarmee ook de publieksfilosofie. Je kunt een jaar lang voor een vriendenprijs deelnemen aan filosofische cafés, krijgt vier keer het Vriendenmagazine, maakt een Vriendenwandeling en ontmoet andere Vrienden van de publieksfilosofie. Klik hier om te bestellen.

 • Hans Achterhuis erelid Vrienden

  Tijdens de opening van het vernieuwde filosofenpad op 9 juni 2024 ontving Hans Achterhuis het erelidmaatschap van de Vrienden van de ISVW. Hans is emeritus-hoogleraar filosofie en een gerenommeerde Nederlandse filosoof, gespecialiseerd in sociale en techniekfilosofie. Als filosofisch zwaargewicht plaatste hij de hectiek van het nieuws in een groter verband en wist hij deze toegankelijk te maken voor een breed publiek. Hans is sinds 1991 Vriend van de ISVW.

 • Gesubsidieerd door de Vrienden

  Het Handboek Logica, geschreven door Josina Carolina van Lynden en bewerkt door Roek Vermeulen, is mede tot stand gekomen door subsidie van de Vrienden van de ISVW. Het is het eerste  logicaboek dat door een vrouw is geschreven — en dat in 1770, toen meisjes niet eens naar school mochten.

 • Vriendenmagazine op papier


  Het is vanaf heden mogelijk om, tegen kostprijs, een papieren exemplaar van het Vriendenmagazine thuis te laten bezorgen. Klik hier om te bestellen.