Kitty v.d. Vliet Essaywedstrijd 2024

‘Woedend en wijs’

In 2024 organiseren de Vrienden van de ISVW in samenwerking met de ISVW een nieuwe Kitty van der Vliet Essaywedstrijd voor jonge denkers. Winnaars van eerdere edities, in 2020 en 2022, zijn Lotte Spreeuwenberg en Mariska van Dam. Hun essays zijn samen met die van de andere acht genomineerden door ISVW Uitgevers gepubliceerd in het boek Onderhuidse verhalen, dat je hier kunt bestellen.

Over het thema
Het thema van 2024 is ‘woedend en wijs’. Als je woedend bent, verlies je je beheersing en doe je misschien iets onverstandigs waar je later, als je weer helder kunt denken, spijt van krijgt. Daarom is het wijs om je woede te beteugelen en je kalmte te bewaren. Deze opvatting over woede is erg gangbaar, niet alleen onder filosofen zoals Plato, Aristoteles en de stoïcijnen, maar ook breder in de samenleving. Woedende mensen gelden als irrationeel, verblind door razernij, en onberekenbaar. Het tegenovergestelde van wijs, zou je zeggen. Maar is er ook een ander verhaal te vertellen over woede? Denkers als Audre Lorde en Amia Srinivasan betogen dat wijsheid soms juist woede vereist, omdat woede past bij een situatie of omdat woede nodig is om verandering mogelijk te maken. Huist er wijsheid in woede? Of is woede vooral een obstakel voor wijsheid?


De Kitty van der Vliet Essaywedstrijd, vernoemd naar een ruimhartige donateur van de Vrienden van de ISVW, biedt een aanmoediging voor aanstormend jong filosofisch talent tot 40 jaar om zich met een prikkelend essay van 2500 woorden te profileren als publieksfilosoof. ISVW Uitgevers zal de beste vijf essays publiceren. De winnaar ontvangt een hoofdprijs van €2500,- en de Kitty van der Vliet Uil, ontworpen door de Amersfoortse kunstenaar Kobi Wapenaar. De prijsuitreiking vindt plaats op 20 oktober 2024, tijdens een Filosofisch Café georganiseerd door de Vrienden van de ISVW, met Jannah Loontjens (schrijver en filosoof) als keynotespreker en Martha Claeys (schrijver en filosoof) als juryvoorzitter. De jury bestaat verder uit Marthe Kerkwijk en Florian Jacobs (ISVW), en Hidde de Blouw en Rity van der Avoort (Vrienden van de ISVW).

Wat moet je doen?

 • Schrijf een essay van maximaal 2500 woorden over het thema ‘Woedend en wijs’. Lees deze tips van de jury goed door.
 • Stuur je essay in een Wordbestand uiterlijk 1 september 2024 naar essaywedstrijd@vrienden-isvw.nl onder vermelding van ‘Essaywedstrijd 2024’ in de subjectregel. Vermeld je naam, geboortedatum, emailadres en NAW-gegevens in je mail. Vermeld deze gegevens niet in je essay, zodat de jury de essays anoniem kan beoordelen.
 • Zet zondag 20 oktober 2024 alvast in je agenda, want dan is de prijsuitreiking tijdens het Filosofisch Café.

Comments are closed.

Back to Top ↑

  Aankomende evenementen

 • Cadeautip: geef Vriendschap!


  Met deze kaart wordt de ontvanger gedurende één jaar Vriend van de ISVW en steunt daarmee ook de publieksfilosofie. Je kunt een jaar lang voor een vriendenprijs deelnemen aan filosofische cafés, krijgt vier keer het Vriendenmagazine, maakt een Vriendenwandeling en ontmoet andere Vrienden van de publieksfilosofie. Klik hier om te bestellen.

 • Hans Achterhuis erelid Vrienden

  Tijdens de opening van het vernieuwde filosofenpad op 9 juni 2024 ontving Hans Achterhuis het erelidmaatschap van de Vrienden van de ISVW. Hans is emeritus-hoogleraar filosofie en een gerenommeerde Nederlandse filosoof, gespecialiseerd in sociale en techniekfilosofie. Als filosofisch zwaargewicht plaatste hij de hectiek van het nieuws in een groter verband en wist hij deze toegankelijk te maken voor een breed publiek. Hans is sinds 1991 Vriend van de ISVW.

 • Gesubsidieerd door de Vrienden

  Het Handboek Logica, geschreven door Josina Carolina van Lynden en bewerkt door Roek Vermeulen, is mede tot stand gekomen door subsidie van de Vrienden van de ISVW. Het is het eerste  logicaboek dat door een vrouw is geschreven — en dat in 1770, toen meisjes niet eens naar school mochten.

 • Vriendenmagazine op papier


  Het is vanaf heden mogelijk om, tegen kostprijs, een papieren exemplaar van het Vriendenmagazine thuis te laten bezorgen. Klik hier om te bestellen.