Schrijfdialoog: Activistische filosofie

Met hun pen als strijdbijl hebben de deelnemers aan de Schrijfdialoog gehoor gegeven aan de oproep van Luc Meuwese om tot een Nieuwe Verlichting te komen. We ontvingen twintig inzendingen die variëren van een Parodie op de Dolle Mens tot een Leefkompas en van een fotografische serie tot een oproep om anders te kijken.

Tijdens het filosofisch café op 15 oktober zal Marc van Dijk zijn licht laten schijnen over de diverse inzendingen. Aan de hand van de ingezonden bijdragen zal hij illustreren hoe je een goede filosofische en activistische tekst schrijft.

Na de pauze gaan we het hebben over de inhoud van de dialoog: Wat kan filosofie betekenen bij de klimaatcrisis? (Hoe) kan een Nieuwe Verlichting ons helpen? Wat mogen we verwachten van filosofie in relatie tot activisme? Marc zal uit de inzendingen een aantal standpunten selecteren en met de auteurs hiervan de dialoog aangaan.

De ingezonden bijdragen kun je hier alvast lezen.

Spreker

Marc van Dijk (1979) is schrijver, journalist, kunstenaar en schrijfdocent. Hij schrijft boeken waarin hij met anderen nadenkt over filosofische en politieke vragen, zoals met Denkers des Vaderlands Daan Roovers en Paul van Tongeren. Ook schreef hij een biografie van Huub Oosterhuis. Met tekenaar Sander ter Steege maakte hij voor jonge lezers de filosofische graphic novel-serie Becky Breinstein. Als schrijfdocent werkt hij voor de Design Academy in Eindhoven en geeft hij cursussen bij de ISVW.

Programma

Het programma ziet er als volgt uit:

15:00 uur: Welkom en introductie van het thema
15:05 uur: Lezing Marc van Dijk: Hoe schrijf je een goede filosofische en activistische tekst?
15:50 uur: Korte pauze
16:00 uur: Schrijfdialoog: (Hoe) kan een Nieuwe Verlichting ons helpen bij de klimaatcrisis?
17:00 uur: Afsluiting met een hapje en een drankje aan de bar

Locatie

Het filosofische café vindt plaats op locatie bij de ISVW te Leusden, daarnaast is het mogelijk om via Zoom deel te nemen.

Aanmelden

Iedereen die aan het filosofisch café wil deelnemen kan zich opgeven op de website van ISVW via deze link. Toegang is € 10,- voor vrienden, € 10,- voor introducés van vrienden en € 25,- voor overige belangstellenden.

Digitaal deelnemen

Het is bij dit café ook mogelijk om het plenaire gedeelte digitaal bij te wonen. Wie daar interesse in heeft, kan dat bij het aanmelden aangeven. Te zijner tijd krijg je dan een Zoom-link toegestuurd waarmee het mogelijk is om het café digitaal te volgen.


Kidscafé

Willen de (klein)kinderen ook mee? Meld ze aan voor het kidscafé dat gelijktijdig plaatsvindt. Klik hier voor het kidscafé.

Klik op deze link om naar het overzicht van alle cafés van dit jaar te gaan.


Comments are closed.

Back to Top ↑

  Aankomende evenementen

 • Doe mee met de essaywedstrjid


  Ben jij een jonge denker en wil je je profileren als publieksfilosoof? Doe dan mee aan de Kitty van der Vliet Essaywedstrijd, door een prikkelend essay te schrijven over het thema ‘Woedend en wijs‘. Huist er wijsheid in woede? Of is woede vooral een obstakel voor wijsheid? ISVW Uitgevers publiceert de beste vijf essays; de winnaar ontvangt €2500,-. Lees verder

 • Hans Achterhuis erelid Vrienden

  Tijdens de opening van het vernieuwde filosofenpad op 9 juni 2024 ontving Hans Achterhuis het erelidmaatschap van de Vrienden van de ISVW. Hans is emeritus-hoogleraar filosofie en een gerenommeerde Nederlandse filosoof, gespecialiseerd in sociale en techniekfilosofie. Als filosofisch zwaargewicht plaatste hij de hectiek van het nieuws in een groter verband en wist hij deze toegankelijk te maken voor een breed publiek. Hans is sinds 1991 Vriend van de ISVW.

 • Gesubsidieerd door de Vrienden

  Het Handboek Logica, geschreven door Josina Carolina van Lynden en bewerkt door Roek Vermeulen, is mede tot stand gekomen door subsidie van de Vrienden van de ISVW. Het is het eerste  logicaboek dat door een vrouw is geschreven — en dat in 1770, toen meisjes niet eens naar school mochten.

 • Vriendenmagazine op papier


  Het is vanaf heden mogelijk om, tegen kostprijs, een papieren exemplaar van het Vriendenmagazine thuis te laten bezorgen. Klik hier om te bestellen.

 • Cadeautip: geef Vriendschap!


  Met deze kaart wordt de ontvanger gedurende één jaar Vriend van de ISVW en steunt daarmee ook de publieksfilosofie. Je kunt een jaar lang voor een vriendenprijs deelnemen aan filosofische cafés, krijgt vier keer het Vriendenmagazine, maakt een Vriendenwandeling en ontmoet andere Vrienden van de publieksfilosofie. Klik hier om te bestellen.