Stoïcisme voor magere en vette jaren

Online Filosofisch Café 24 mei 2020, 15.00 – 17.00 uur

Inleiding

Langzaam versoepelen de lockdown-maatregelen en hier en daar zie je hoe we ook onszelf al iets meer vrijheid gunnen. Maar van een gewoon Filosofisch Café op een mooie zondagmiddag in Leusden kan helaas voorlopig nog geen sprake zijn. Daarom nodigen we jullie van harte uit voor een tweede virtueel Café op zondag 24 mei aanstaande. Daarbij willen we opnieuw inhaken op de actualiteit van de pandemie. Tijdens het vorige zeer gewaardeerde Café deden we dat vanuit de optiek van Augustinus en de verwarde samenleving van de 12e eeuw. Deze keer gaan we nog wat verder terug.

Portret van Seneca uit1638 door Lucas Vorsterman)

Sinds de afkondiging van de lockdown in maart is er geen week voorbij gegaan of een krant, tijdschrift of website kwam wel met een artikel over de Stoa. En dat is ook niet vreemd: de Stoïcijnse filosofie biedt al meer dan tweeduizend jaar praktische handvatten voor het omgaan met tegenslag en weerstand. Toch blijven veel van deze artikelen wat aan oppervlakte, alsof het gaat om zogenaamde life hacks, handige kunstjes om het leven te vergemakkelijken. De reikwijdte van de Stoa gaat echter veel verder. Het doel is het ontwikkelen van een persoonlijke levensfilosofie en een krachtige, deugdzame houding tegenover jezelf en de wereld.

Tijdens het Filosofische Café bespreekt filosoof, auteur en Stoïcijns consulent Dennis de Gruijter de mogelijkheid van een hedendaagse Stoïcijnse levensfilosofie binnen de bredere context van het Europese ideaal van de zorg voor de ziel. Zijn inleiding is ook te zien als een preview van de cursusweek die hij eind juli bij de ISVW verzorgt.

Net zoals de vorige keer zal het mogelijk zijn om tussendoor en tijdens het laatste uur in ieder geval via de chatbox vragen te stellen en enige inzichten te delen. Wie zich eventueel wil voorbereiden en goed beslagen ten ijs wil komen verwijzen we naar tekstfragmenten van Epictetus (hoofdstuk 10 uit de Colleges, in Verzameld Werk) en Seneca (hoofdstuk 3 en 4 uit ‘Gelukkig Leven’, in Dialogen).

Iedereen die online aan dit Café wil deelnemen kan zich opgeven via deze link en zal dan een email met code en nadere instructies krijgen. Daarmee kan op de betreffende zondag vanaf 14u45 worden ingelogd met vrijwel alle laptops, notebooks, tablets en smartphones. We maken gebruik van het programma Zoom dat ruimte biedt aan maximaal honderd deelnemers.

We hopen weer veel Vrienden – voorzien van een eigen drankje en hapje – te treffen tijdens dit tweede online evenement!


De lezing van Dennis werd ondersteund door een diapresentatie. Deze kan met de volgende link worden bekeken: diapresentatie Stoïcisme in vette en magere tijden

De opname van het webinar kan hier teruggekeken kunnen worden.

Terug naar Filosofische Cafés


Comments are closed.

Back to Top ↑

  Aankomende evenementen

 • Cadeautip: geef Vriendschap!


  Met deze kaart wordt de ontvanger gedurende één jaar Vriend van de ISVW en steunt daarmee ook de publieksfilosofie. Je kunt een jaar lang voor een vriendenprijs deelnemen aan filosofische cafés, krijgt vier keer het Vriendenmagazine, maakt een Vriendenwandeling en ontmoet andere Vrienden van de publieksfilosofie. Klik hier om te bestellen.

 • Hans Achterhuis erelid Vrienden

  Tijdens de opening van het vernieuwde filosofenpad op 9 juni 2024 ontving Hans Achterhuis het erelidmaatschap van de Vrienden van de ISVW. Hans is emeritus-hoogleraar filosofie en een gerenommeerde Nederlandse filosoof, gespecialiseerd in sociale en techniekfilosofie. Als filosofisch zwaargewicht plaatste hij de hectiek van het nieuws in een groter verband en wist hij deze toegankelijk te maken voor een breed publiek. Hans is sinds 1991 Vriend van de ISVW.

 • Gesubsidieerd door de Vrienden

  Het Handboek Logica, geschreven door Josina Carolina van Lynden en bewerkt door Roek Vermeulen, is mede tot stand gekomen door subsidie van de Vrienden van de ISVW. Het is het eerste  logicaboek dat door een vrouw is geschreven — en dat in 1770, toen meisjes niet eens naar school mochten.

 • Vriendenmagazine op papier


  Het is vanaf heden mogelijk om, tegen kostprijs, een papieren exemplaar van het Vriendenmagazine thuis te laten bezorgen. Klik hier om te bestellen.