‘Meenten’ als uitweg uit de crisis van het neoliberalisme?

Thijs Lijster over Wat we gemeen hebben

Filosofisch Café 21 april – 15:00-17:00 uur

De economische, ecologische en gezondheidscrises van de afgelopen decennia hebben duidelijk gemaakt dat het neoliberalisme een fundamenteel onhoudbaar systeem is. Het mensbeeld van de autonome homo economicus is iets waar steeds minder mensen zich in lijken te herkennen. Ondanks Thatchers beroemde uitspraak dat er no alternative was voor het neoliberalisme, zijn er de laatste jaren vooral alternatieven op extreemrechtse zijde van het politiek spectrum ontstaan. Deze nemen de vorm aan van de ‘illiberale democratie’ van voormalig leider Bolsonaro, huidig leider Orbán en voormalig en mogelijk toekomstig leider Trump; met een politiek programma van nationalisme. Is er een ander alternatief?

Tijdens het Café geeft filosoof Thijs Lijster uitleg over de ‘meenten’ (commons), een concept waar de laatste jaren veel aandacht voor is in de politieke filosofie en economie. Het refereert aan een goed dat niemands bezit is maar waar iedereen gebruik van kan maken. Lijster betoogt dat de meent (of ‘het gemeen’) niet alleen fungeert als alternatief naast het klassieke onderscheid tussen het publieke en het private, maar dat deze bovendien een alternatief mens- en wereldbeeld veronderstelt. Zo kan de meent ons een uitweg bieden uit de crisis van het neoliberalisme én een antwoord zijn op extreemrechts.

Spreker

Thijs Lijster is als universitair docent kunst- en cultuurfilosofie verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit Antwerpen. Zijn boeken De grote vlucht inwaarts (2016) en Kijken, proeven, denken (2019) werden genomineerd voor de Socrates wisselbeker, de eerste bekroond met de KANTL Essayprijs 2018. In de reeks Nieuw Licht publiceerde hij het pamflet Verenigt U! Arbeid in de 21e eeuw. In 2022 verscheen zijn boek Wat we gemeen hebben (eveneens shortlist Socratesbeker) en in 2023 het boek Frankfurter Schule.

Programma

Het programma ziet er als volgt uit:

15:00 uur            Welkom en introductie van het thema
15:05 uur            Thijs Lijster vertelt over de betekenis van de meenten
15:50 uur            Korte pauze
16:00 uur            Luc Meuwese interviewt Thijs Lijster. Gesprek met de Vrienden, vragen en reacties 
17:00 uur            Afsluiting met een hapje en een drankje aan de bar.

Locatie

Het filosofische café vindt plaats op locatie bij de ISVW te Leusden.

Aanmelden

Iedereen die aan het filosofisch café wil deelnemen kan zich opgeven op de website van ISVW via deze link. Toegang is € 10,- voor vrienden, € 10,- voor introducés van vrienden en € 25,- voor overige belangstellenden.

Klik op deze link om naar het overzicht van alle cafés van dit jaar te gaan.


Comments are closed.

Back to Top ↑

  Aankomende evenementen

 • Cadeautip: geef Vriendschap!


  Met deze kaart wordt de ontvanger gedurende één jaar Vriend van de ISVW en steunt daarmee ook de publieksfilosofie. Je kunt een jaar lang voor een vriendenprijs deelnemen aan filosofische cafés, krijgt vier keer het Vriendenmagazine, maakt een Vriendenwandeling en ontmoet andere Vrienden van de publieksfilosofie. Klik hier om te bestellen.

 • Gesubsidieerd door de Vrienden

  Het Handboek Logica, geschreven door Josina Carolina van Lynden en bewerkt door Roek Vermeulen, is mede tot stand gekomen door subsidie van de Vrienden van de ISVW. Het is het eerste  logicaboek dat door een vrouw is geschreven — en dat in 1770, toen meisjes niet eens naar school mochten.

 • Abdelkader Benali erelid Vrienden

  Tijdens het filosofisch café op 18 september 2022 ontving Abdelkader Benali het eerste erelidmaatschap van de Vrienden van de ISVW. Benali is een bruggenbouwer tussen mensen, media en culturen en past daarmee bij de Vrienden. Ook wij willen bruggen bouwen, tussen mensen en tussen publiek en filosofie.

 • Vriendenmagazine op papier


  Het is vanaf heden mogelijk om, tegen kostprijs, een papieren exemplaar van het Vriendenmagazine thuis te laten bezorgen. Klik hier om te bestellen.