Hoe het fenomeen ‘tijd’ licht werpt op ons bewustzijn

Jos Stollman over Waarom de tijd (niet) stroomt

Filosofisch Café 12 mei 2024 – 15:00 tot 17:00 uur

De Powerpoint-presentatie van de lezing van Jos Stollman is hier te vinden.

We ervaren de tijd als een voortdurende stroom, maar in de natuurkundige beschrijving van de wereld komt een bewegend nu niet voor. Hoe kan dit? Is tijd een illusie? Kunnen we überhaupt iets zinnigs over de tijd zeggen? En hoe kan het dat we tijd als kind zo totaal anders ervaren dan als volwassene? En waarom herinneren we ons niets van onze eerste levensjaren?

Over deze vragen gaan we in gesprek tijdens dit Filosofisch Café met Jos Stollman, die zal vertellen over zijn fascinatie voor het fenomeen tijd. Vanuit zijn achtergrond als sterrenkundige confronteert hij ons met onze intuïtieve ideeën over de tijd en hoe die botsen met de natuurkundige realiteit.

Natuurwetenschappers, (neuro-)psychologen, filosofen en mystici hebben zich door de eeuwen heen met het fenomeen van de tijd beziggehouden. Volgens Stollman komen hun wegen samen bij ons bewustzijn: de tijd werpt daar een bijzonder licht op. Benieuwd naar dit nieuwe perspectief op tijd en de inzichten die het geeft? Kom naar het café!

Om de middag een verstild karakter te geven, zal Stollman met de deelnemers een korte meditatieve boeddhistische mantra zingen. Even uit het denken, uit het hoofd, naar een musische beleving.

Spreker

Jos Stollman studeerde theoretische sterrenkunde en specialiseerde zich in het onderwerp Zwarte Gaten, waarover hij een reeks artikelen publiceerde in het sterrenkundige tijdschrift Zenit. Daarnaast volgde hij een opleiding tot yogaleraar, maakte hij studie van zen en van de mystieke spiritualiteit van het christendom. Onlangs verscheen van zijn hand Waarom de tijd (niet) stroomt. Eerder schreef hij het tot een klassieker uitgegroeide Zenmeester Jezus, een boek over het apokriefe Thomas-evangelie, en het praktische handboek De Zen van het Leven. Naast zijn baan in het voortgezet onderwijs was Stollman jarenlang actief als yoga- en zenleraar.

Programma

Het programma ziet er als volgt uit:

15:00 uur            Welkom en introductie van het thema
15:05 uur            Jos Stollman vertelt over hoe ‘tijd’ licht werpt op ons bewustzijn
15:50 uur            Korte pauze
16:00 uur            We zingen een meditatieve boeddhistische mantra
16:10 uur            Margreet de Zeeuw interviewt Jos Stollman. Gesprek met de Vrienden en vragen
17:00 uur            Afsluiting met een hapje en een drankje aan de bar.

Locatie

Het filosofische café vindt plaats op locatie bij de ISVW te Leusden.

Aanmelden

Iedereen die aan het filosofisch café wil deelnemen kan zich opgeven op de website van ISVW via deze link. Toegang is € 10,- voor vrienden, € 10,- voor introducés van vrienden en € 25,- voor overige belangstellenden.

Klik op deze link om naar het overzicht van alle cafés van dit jaar te gaan.


Comments are closed.

Back to Top ↑

  Aankomende evenementen

 • Doe mee met de essaywedstrjid


  Ben jij een jonge denker en wil je je profileren als publieksfilosoof? Doe dan mee aan de Kitty van der Vliet Essaywedstrijd, door een prikkelend essay te schrijven over het thema ‘Woedend en wijs‘. Huist er wijsheid in woede? Of is woede vooral een obstakel voor wijsheid? ISVW Uitgevers publiceert de beste vijf essays; de winnaar ontvangt €2500,-. Lees verder

 • Hans Achterhuis erelid Vrienden

  Tijdens de opening van het vernieuwde filosofenpad op 9 juni 2024 ontving Hans Achterhuis het erelidmaatschap van de Vrienden van de ISVW. Hans is emeritus-hoogleraar filosofie en een gerenommeerde Nederlandse filosoof, gespecialiseerd in sociale en techniekfilosofie. Als filosofisch zwaargewicht plaatste hij de hectiek van het nieuws in een groter verband en wist hij deze toegankelijk te maken voor een breed publiek. Hans is sinds 1991 Vriend van de ISVW.

 • Gesubsidieerd door de Vrienden

  Het Handboek Logica, geschreven door Josina Carolina van Lynden en bewerkt door Roek Vermeulen, is mede tot stand gekomen door subsidie van de Vrienden van de ISVW. Het is het eerste  logicaboek dat door een vrouw is geschreven — en dat in 1770, toen meisjes niet eens naar school mochten.

 • Vriendenmagazine op papier


  Het is vanaf heden mogelijk om, tegen kostprijs, een papieren exemplaar van het Vriendenmagazine thuis te laten bezorgen. Klik hier om te bestellen.

 • Cadeautip: geef Vriendschap!


  Met deze kaart wordt de ontvanger gedurende één jaar Vriend van de ISVW en steunt daarmee ook de publieksfilosofie. Je kunt een jaar lang voor een vriendenprijs deelnemen aan filosofische cafés, krijgt vier keer het Vriendenmagazine, maakt een Vriendenwandeling en ontmoet andere Vrienden van de publieksfilosofie. Klik hier om te bestellen.