Rolmodellen … een zegen of een last

Online Filosofisch Café 21 februari 2021, 15.00 – 17.00 uur

De cafécommissie en het bestuur van de Vrienden ISVW nodigen je van harte uit voor het filosofisch café van zondag 21 februari. Voorafgaand aan dit café kun je een film bekijken met de titel: ‘Looking for Eric’ van de Britse regisseur Ken Loach en scenarioschrijver Paul Laverty. Deze film is geen onderdeel van het café, maar vormt wel de basis voor ons cafégesprek.

Het thema van deze middag gaat namelijk over rolmodellen in het leven. Hebben we iemand die belangrijk voor onze ontwikkeling is geweest en waar we ons aan hebben gespiegeld? Is er een persoon geweest die je op een spoor heeft gezet of door wie je een beroep hebt gekozen? Misschien door wie je een passie hebt ontwikkeld voor gitaar of trompet?  Of juist een voetbal- of tenniscarrière hebt ontwikkeld? Rolmodellen zijn er altijd in het leven van een mens, zeker een jong mens. Rolmodellen als Malala (India), Gretha Tunberg, Usain Bolt of Eminem inspireren jonge mensen. Kortom; je hebt iemand nodig om je aan op te trekken…een positief rolmodel. Toch?

Graag zetten we daar ook een andere zienswijze tegenover. Het hebben van een rolmodel wordt momenteel wel erg gestimuleerd, denk bijvoorbeeld aan alle talentwedstrijden op tv waarin jongeren hun voorbeelden zoveel mogelijk willen benaderen en waar ze zich aan optrekken. Ontstaat hierdoor niet een irreële werkelijkheid die alleen maar tot teleurstelling kan leiden? Maken we de voetstukken waarop we onze rolmodellen zetten niet veel te hoog, waardoor er een kunstmatige Olympus met zelfingenomen helden ontstaat? Zijn rolmodellen tegelijkertijd idolen of is een idool juist geen rolmodel? Bepalen zogeheten influencers met miljoenen volgers ontwikkelingen in de wereld of scheppen ze een fake-wereld?

In de film ‘Looking for Eric’ brengt Ken Loach in beeld wat het hebben van een rolmodel, in dit geval de topvoetballer, acteur en ‘levensfilosoof’ Eric Cantona, kan betekenen in het leven van een gewone postbode. Cantona was van 1992 tot 1997 steraanvaller bij voetbalclub Manchester United.

Het programma op 21 februari ziet er als volgt uit:

15:00 Welkom en introductie van het thema van vandaag
15:15 Kernfragmenten met vragen aan de cafébezoekers
15:45 Presentatie van twee stellingen:
– Positieve stellingname: Waarom zijn rolmodellen noodzakelijk?
– Negatieve stellingname: Wat zijn de gevaren van rolmodellen?
16:00 Argumentatie voorbereiding in twee breakout rooms:
– In de Groene kamer worden positieve aspecten geïnventariseerd.
– In de Rode kamer worden negatieve aspecten geïnventariseerd
16:15 Plenair debat over de wenselijkheid van rolmodellen
17:00 Afsluiting

Iedereen die aan dit Café wil deelnemen kan zich opgeven via de website van ISVW en zal dan een email met code en nadere instructies krijgen. Ook krijgt de deelnemer dan toegang tot de film. Met de meeting-link kan op de betreffende zondag vanaf 14:45u. worden ingelogd met vrijwel alle laptops, notebooks, tablets en smartphones. We maken gebruik van het programma Zoom dat ruimte biedt aan maximaal honderd deelnemers.


Terug naar Filosofische Cafés


Comments are closed.

Back to Top ↑

  Aankomende evenementen

 • Cadeautip: geef Vriendschap!


  Met deze kaart wordt de ontvanger gedurende één jaar Vriend van de ISVW en steunt daarmee ook de publieksfilosofie. Je kunt een jaar lang voor een vriendenprijs deelnemen aan filosofische cafés, krijgt vier keer het Vriendenmagazine, maakt een Vriendenwandeling en ontmoet andere Vrienden van de publieksfilosofie. Klik hier om te bestellen.

 • Hans Achterhuis erelid Vrienden

  Tijdens de opening van het vernieuwde filosofenpad op 9 juni 2024 ontving Hans Achterhuis het erelidmaatschap van de Vrienden van de ISVW. Hans is emeritus-hoogleraar filosofie en een gerenommeerde Nederlandse filosoof, gespecialiseerd in sociale en techniekfilosofie. Als filosofisch zwaargewicht plaatste hij de hectiek van het nieuws in een groter verband en wist hij deze toegankelijk te maken voor een breed publiek. Hans is sinds 1991 Vriend van de ISVW.

 • Gesubsidieerd door de Vrienden

  Het Handboek Logica, geschreven door Josina Carolina van Lynden en bewerkt door Roek Vermeulen, is mede tot stand gekomen door subsidie van de Vrienden van de ISVW. Het is het eerste  logicaboek dat door een vrouw is geschreven — en dat in 1770, toen meisjes niet eens naar school mochten.

 • Vriendenmagazine op papier


  Het is vanaf heden mogelijk om, tegen kostprijs, een papieren exemplaar van het Vriendenmagazine thuis te laten bezorgen. Klik hier om te bestellen.