Wijsheid en pracht uit het land van de rijzende zon

De Vriendendag 2023 op zondag 21 mei staat in het teken van oosters denken en de culturele achtergrond van Japan. Op deze dag laten we deelnemers kennis maken met uiteenlopende aspecten van de Japanse cultuur. We hebben deskundige inleiders en inspirerende workshopleiders bereid gevonden om hun expertise te delen met bezoekers van deze dag. Hieronder geven we alvast een voorproefje van de inhoud van het dagprogramma. 

Dr. Michel Dijkstra, die momenteel werkt aan een overzichtswerk over oosters denken, start de dag met een lezing getiteld ‘Wat is Japanse filosofie? Spiegel voor het Westen.’ Hij zal ons meenemen in het verschil in oosters en westers denken met aandacht voor Zenmeester Dōgen. Michel Dijkstra heeft diverse boeken op zijn naam staan waaronder Basisboek Oosterse Filosofie en De Essentie van Dōgen

Michel Dijkstra.
Foto: Leonie de Jong

Yvonne Schoutsen sluit de dag af met een lezing over haar verblijf in Japan en over haar boek ‘Tokiko, geschenk aan een Geisha’. Ze schreef deze familiegeschiedenis over de moeder van haar Japanse partner Yutaka Ito die de naam Tokiko droeg. Tokiko’s pleegmoeder werd in de twintiger jaren opgeleid tot geisha in de Chinese havenstad Tsingtao, toentertijd een kolonie van Japan.  Daarnaast schreef Yvonne Schoutsen het boek ‘De magie van Shikoku, pelgrim op het eiland van 88 tempels’ over haar wandeling van 1200 km op het eiland Shikoku. 

Yvonne Schoutsen
© Twycer

Basil Claeys, filosoof, net teruggekomen van een langer verblijf in Japan, zal in de middag een presentatie geven over zijn uitwisseling van een jaar als zeventienjarige westerse stadstiener in een Japans dorp en zijn studie van de Japanse taal. Ondertussen zeven jaar, een masterdiploma filosofie en een intensieve studie van het Japanse schrift verder, zal hij vanuit zijn persoonlijk ervaringen de Japanse cultuur, filosofie en taal bespreken. 

Basil Claeys

De volgende workshops zijn te volgen: 

 • Sumi e techniek, Japans penseelschilderen met Martha Goedings 
 • Raku techniek en Ikebana door Anke van der Kwaak 
 • Japanse Theeceremonie met Takahide Suzuki (NB: deze workshop is in het Engels)
 • Origami, de mythe van de kraanvogel, met Anne Hesseling 
 • Boogschieten met Jac Rongen
 • Japans lakwerk, demonstratie met Dave van Gompel en Japanse zoetwaren met Shiori Fujisawa 
 • Presentatie over ‘Een westerse tiener in Japan. Cultuurshock van formaat’ met Basil Claeys 

Iedereen kan genieten van een Japanse lunch rond het middaguur en Japanse hapjes na afloop van de laatste lezing. 

Relevante boeken zijn deze dag aanwezig op de leestafel van Peter en alle inleiders zijn beschikbaar en bereid om te signeren.

Programma

Het programma voor deze dag is als volgt:

10:15 uur: Inloop
11:00 uur: Welkom
11:15 uur: Lezing: ‘Wat is Japanse filosofie? Spiegel voor het Westen’ door Michel Dijkstra
12:30 uur: Japanse lunch
13:30 uur: Workshops ronde 1
14:45 uur: Workshops ronde 2
16:00 uur: Lezing ‘De magie van Shikoku/Tokiko’ door Yvonne Schoutsen
16:45 uur: Afsluiting gevolgd door hapje en drankje aan de bar.

Deelname

Toegang is € 30,- voor vrienden, € 30,- voor introducés van vrienden en € 35,- voor overige belangstellenden.
Aanmelden kan via onderstaande knop. Hier is eveneens het formulier te vinden waarop je je voorkeuren voor de workshops aan kunt geven. Vul dit meteen bij het aanmelden in, want deelname aan de workshops gaat op volgorde van aanmelding. De inschrijving sluit op 18 mei.

Digitaal deelnemen

Het is bij deze Vriendendag ook mogelijk om het plenaire gedeelte digitaal bij te wonen. Wie daar interesse in heeft, kan dat bij het aanmelden aangeven. Te zijner tijd krijg je dan een Zoom-link toegestuurd waarmee het mogelijk is om de lezingen van Yvonne Schoutsen en Michel Dijkstra digitaal te volgen. De kosten hiervoor bedragen €10,-.


Comments are closed.

Back to Top ↑

  Aankomende evenementen

 • Cadeautip: geef Vriendschap!


  Met deze kaart wordt de ontvanger gedurende één jaar Vriend van de ISVW en steunt daarmee ook de publieksfilosofie. Je kunt een jaar lang voor een vriendenprijs deelnemen aan filosofische cafés, krijgt vier keer het Vriendenmagazine, maakt een Vriendenwandeling en ontmoet andere Vrienden van de publieksfilosofie. Klik hier om te bestellen.

 • Gesubsidieerd door de Vrienden

  Het Handboek Logica, geschreven door Josina Carolina van Lynden en bewerkt door Roek Vermeulen, is mede tot stand gekomen door subsidie van de Vrienden van de ISVW. Het is het eerste  logicaboek dat door een vrouw is geschreven — en dat in 1770, toen meisjes niet eens naar school mochten.

 • Abdelkader Benali erelid Vrienden

  Tijdens het filosofisch café op 18 september 2022 ontving Abdelkader Benali het eerste erelidmaatschap van de Vrienden van de ISVW. Benali is een bruggenbouwer tussen mensen, media en culturen en past daarmee bij de Vrienden. Ook wij willen bruggen bouwen, tussen mensen en tussen publiek en filosofie.

 • Vriendenmagazine op papier


  Het is vanaf heden mogelijk om, tegen kostprijs, een papieren exemplaar van het Vriendenmagazine thuis te laten bezorgen. Klik hier om te bestellen.